Redactie
Redactie Diner 15 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Zondagse soep met balletjes (zoals vroeger!)

Sommige geuren blijven je een leven lang bij. De geur van je moeders parfum, van de badzeep die je als kind gebruikte, het kroegaroma van je eerste scharrel… Zo zijn er ook culinaire geur-herinneringen. Een daarvan is absoluut de soep met balletjes die vroeger op zondag op het vuur stond. Waarom deze niet weer eens maken?

* Er zijn voor- en tegenstanders van bouillonblokjes in de soep. Onze oma’s gebruikten ze met liefde, dus gaan ze er bij ons ook in. Maar laat ze er gerust uit, als je wilt.

Doe het water in een grote soeppan en voeg het soepvlees, de grove stukken groenten en het zout erbij. Breng langzaam aan de kook en zet vervolgens op de allerlaagste stand. Laat zo minstens 3 tot 6 uur op een heel zacht vuurtje trekken.

Zeef de soep door een zeer fijne zeef of kaasdoek in een schone pan. De groenten en het soepvlees heb je voor deze soep niet meer nodig (je kunt deze voor iets anders gebruiken).

Maak gehaktballetjes van mager rundergehakt en bind met ei en fijn verkruimeld beschuit. Kruid met zout en peper. Voor de liefhebber: schraap een mergpijpje uit en kneed het merg door de balletjes.

Kook de balletjes 12 tot 15 minuten op zacht vuur in de bouillon, voeg na 5 minuten de vermicelli en de grof gehakte bladselderij toe.

Varianten

Je kunt uiteraard nog allerlei andere ingrediënten toevoegen, bijvoorbeeld soepgroenten (liefst wel nieuwe verse fijngesneden groenten, niet de grove stukken waarmee je de bouillon hebt getrokken), doperwtjes of andere verse kruiden, zoals peterselie of bieslook.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.