Redactie
Redactie Diner 8 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je een goddelijke geroosterde kalkoen tijdens kerst

In Amerika is de kalkoen hét pronkstuk tijdens zowel Thanksgiving als kerst, maar ook in Nederland wint hij steeds meer aan populariteit. Omdat we het graag iets makkelijker voor je maken, delen we dit jaar onze favoriete receptvideo van Jamie Oliver voor een simpele, maar goddelijke kalkoen.

Hoe simpel het ook kan zijn, het garen van een kalkoen duurt lang, héél lang. Een vuistregel die je kunt aanhouden is dat hij per kilo ongeveer een half uur nodig heeft om te garen.

Ook is de grens tussen perfect sappig en gortdroog vrij dun, dus doe je er verstandig aan om een kernthermometer te gebruiken. Houd hierbij aan dat als de thermometer 60 graden aangeeft, je de kalkoen uit de oven kunt halen. Pak hem in aluminiumfolie in en laat ongeveer een half uur rusten totdat hij de 68 graden aantikt.

Aan de slag!

Begin met het maken van de vulling. Dit kun je al een dag of twee van tevoren doen en hiervoor hoef je alleen de ingrediënten met elkaar te mengen. Haal een paar uur van tevoren de kalkoen uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.

Kijk tot slot hier of hier voor een aantal handige tips voor het in perfect in stukken snijden van de kalkoen.

Makkelijke kerstkalkoen maken

Wil je het nóg makkelijker voor jezelf maken? Bestel dan een Copas Kalkoen via Boers en Boers. Dit Nederlandse bedrijf specialiseert zich in de Rolls Royce onder de kalkoenen (de Engelse Copas) en bezorgt ze ongevuld, maar ook volledig ontbeend én met smakelijke vulling.

Culy nam onlangs de proef op de som. We testten er eentje thuis en we moeten zeggen: nog nooit proefden we zó’n lekkere vulling. Ook het vlees zelf was goed op smaak door de bijgeleverde marinade. In combinatie met een homemade cranberrysaus, gebakken aardappeltjes en een goed glas wijn hebben we heerlijk gesmuld.

De kalkoen kost ongevuld € 99,95 en gevuld € 114,95 per stuk, inclusief verzendkosten. Het is inderdaad vrij veel geld, maar je hebt dan ruim voldoende vlees voor 10-12 personen. De kalkoenen worden bevroren en inclusief kernthermometer, handleiding en marinade bij je bezorgd. Kijk op de website voor meer informatie.