Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 22 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Zelfgemaakte gravad lax met biet & dille

Borrelen is een way of life, stelt Susan Aretz in haar nieuwe boek Borreltijd. Want of het nou in vreugde of verdriet is: die borrelplank brengt mensen samen. En dat dat inspirerender kan dan met een blokje kaas, ontdek je met dit boek. Wij hebben ons oog laten vallen op de prachtige gravad lax uit het boek en mogen het recept met je delen.

Borreltijd

Je kent Susan Aretz misschien wel van haar andere kookboeken of van haar websites Smulpaapje en Carpefuckndiem. Susan is gek op borrelen.

Maar gezellig samen borrelen wordt nóg fijner met zelfgemaakte borrelworst, paté, of bitterballen of een goed stuk flatbreadpizza met vijgen en blauwe kaas. In Borreltijd vind je 70 recepten voor next level borrelhapjes. Uiteraard voorziet Susan je ook van tips voor bier, wijn en cocktails met bijzondere Nederlandse spirits. Maar eerst maken we deze beeldschone gravad lax.

Susan: “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe lekker huisgemaakte gravad lax is. En zó eenvoudig om te maken. Met maar een paar ingrediënten en wat tijd zet je dit prachtige stukje vis op tafel. Zo lekker heb je het echt nog nooit gegeten.”

Zelf Gravad Lax maken met rode biet
Bron: Borreltijd

Zelfgemaakte gravad lax met biet & dille

Pureer de gare bietjes met een staafmixer samen met de suiker, het zout en de citroenrasp. Wrijf de zalmfilet helemaal in met dit mengsel en leg (met de huidkant) op het folie. Pak nu stevig in folie in. Leg in een passende schaal en zet gewicht op de vis (blikjes gepelde tomaten bijvoorbeeld). Zet 24 uur in de koelkast.

Haal de vis uit de koelkast. Wrijf de bietjespulp er goed vanaf en leg op een schoon plasticfolie. Op de vis gaat nu een verse, grofgesneden dille en de rasp van 1 citroen. Pak weer op dezelfde manier in folie en zet wederom 24 uur in de koelkast.

Haal de volgende dag uit de koelkast. Wrijf het overgrote deel van de dille eraf en snijd de zalm in flinterdunne plakjes.

Heerlijk om gewoon zo puur te eten, maar ook superlekker bij de brioche of als onderdeel van het smörrebröd.

Borreltijd boek

Borreltijd van Susan Aretz (Nieuw Amsterdam) is nú te koop voor € 20,99 euro.