Eet jezelf gezond: traybake met gehaktballetjes van Jamie Oliver
Niet alleen kinderen gaan goed op verstopte groenten, ook wij – volwassenen – kunnen wel een extra lading voedzame stoffen gebruiken. Met deze traybake met gehaktballetjes uit het nieuwste boek van Jamie Oliver eet je jezelf gezond én gelukkig. Of in de woorden van Jamie: “Met gehaktballetjes een extra portie bonen binnenkrijgen, da’s een zalige en voedzame hack!”
Dit is het nieuwe boek van Jamie Oliver
‘Eten dat je leven verandert’ belooft Jamie ons met zijn nieuwe kookboek. Voor Eet Jezelf Gezond vroeg de beroemde Britse kok zich af hoe we ons lichaam kunnen helpen het beste uit zichzelf te maken. In het jaar dat hij 50 werd, besefte hij meer dan ooit: onze gezondheid is het belangrijkste dat we hebben. Voor zijn nieuwe boek pakte hij de controle over zijn gezondheid en nodigt hij je uit om hetzelfde te doen.
Dat gaat natuurlijk à la Jamie met een lading makkelijke, gezonde recepten die een slimme mix zijn van praktisch, verrassend en altijd lekker. Voor jezelf én voor het hele gezin. Maar Jamie voegt er nog een extra stapje aan toe met een maaltijdplan van 2 weken voor een gezonde kickstart. Het helpt je weer prioriteit te geven aan je gezondheid en je mindset te veranderen.
Ook zit het boek vol met handige tips voor slimme tussendoortjes, portionering, goede ontbijtjes en bijvoorbeeld lekker broodbeleg. Jamie waait als een broodnodige personal cooking-coach onze levens binnen om ons te helpen ons beste beentje voor te zetten voor onze gezondheid. Op de lekkerste manier denkbaar natuurlijk!
Traybake met gehaktballetjes van Jamie
- Verhit de oven tot 200 °C. Maak de venkelknol schoon, houd de topjes apart, pel de uien, snijd ze in partjes en leg ze op een diepe bakplaat van 30 x 40 cm.
Pel, halveer en doe de wortels erbij. Maak de groenten aan met 1 eetlepel olijfolie en een flinke snuf zeezout en zwarte peper, en rooster ze 40 minuten. - Giet intussen de bonen af en pulseer ze een paar keer in een keukenmachine.
Doe het gehakt en de oregano erbij, voeg peper en zout toe en pulseer ze net door elkaar. Verdeel het mengsel met schone, vochtige handen in twaalf porties, draai er balletjes van, leg ze met 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig-hoog vuur en keer ze regelmatig tot ze rondom goudbruin zijn. - Giet de tomaten en paprika’s met vocht en al in de keukenmachine (de machine schoonmaken is niet nodig). Rasp de citroenschil in een schaaltje, knijp het sap uit boven de machine, voeg naar smaak peper en zout toe en mix alles glad.
- Haal de bakplaat uit de oven, giet de saus over de groenten, leg de goudbruine gehaktballetjes in de saus en zet ze nog 20 minuten terug in de oven.
- Verkruimel voor het serveren de feta erover, bestrooi met de apart gehouden citroenschil en venkeltopjes, en sprenkel er als je wil een beetje extra vierge olijfolie over. Heerlijk op zich, of met volkorentoast, couscous, rijst of spaghetti.
‘Eet Jezelf Gezond‘ van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor 29,95.
Meer makkelijke recepten van Jamie:
- Upside down mihoen rijstbowl van Jamie Oliver
- Pasta met geroosterde paprika uit een pot van Jamie Oliver
- Knoflookkip (met maar 5 ingrediënten) van Jamie Oliver
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2FTraybake-met-gehaktballetjes-jamie-oliver.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fjamie-oliver-eet-jezelf-gezond.jpg)