Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 28 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Terrine de campagne uit Een tafel vol

Misschien wel het gezelligste kookboek dat we de afgelopen tijd hebben ontdekt: Een tafel vol van Meike Krüger. Van de themadiners die ze daarin uittekent wil je maar één ding: de hele dag in de keuken staan en de tafel vullen met al die toffe gerechten uit verschillende wereldkeukens. Deze Terrine de campagne komt uit hoofdstuk Frankrijk en is een ideaal gerecht om van tevoren voor te bereiden.

De Franse terrine is bezig aan een stevige opmars: niet voor niets verklaarden we de terrine onlangs tot trend. Met dit recept zit je dus bovenop de hype!

Meike: ”Voor Fransen is eten geen bijzaak. Ze hebben veel aandacht voor lokale, seizoensgebonden en kwalitatief hoogwaardige ingrediënten. Klassieke recepten en producten worden beschermd en in ere gehouden. Als ik aan Frankrijk denk, dan denk ik aan goede boter, knapperige baguettes, terrines, rillettes, paté, oeufs mayonnaise, cornichons, hartige taarten, slakken, druipende kazen en alle geweldige wijnen.”

Terrine de campagne
Bron: Sigurd Kranendonk voor Een tafel vol

Terrine de campagne

Maak deze terrine in de week van tevoren.

Een week van tevoren:

Verwarm de oven voor op 180 °c.

Maal het vlees in de keukenmachine een paar keer kort op de pulse-stand tot grof gehakt. Voeg de cognac, wijn, sjalotjes, knoflook, peterselie, het ei, zout, de peper en de nootmuskaat toe. Kneed 5 minuten stevig door.

Voeg de pistachenoten toe, vet een terrinevorm of rechthoekige siliconen bakvorm in met boter. Leg de laurierblaadjes netjes op een rij op de bodem en bedek met het ontbijtspek. Zorg ervoor dat het spek aan de randen over de vorm hangt, zodat je genoeg hebt om de bovenkant te bedekken.

Verdeel de vulling over de vorm en vouw het ontbijtspek over de vorm dicht. Bedek de bovenkant met een met boter ingevet stuk bakpapier. Wikkel de hele terrine in aluminiumfolie, zet die in een braadslee en giet er water bij tot de terrine voor de helft onderstaat.

Gaar de terrine 90 minuten au bain-marie in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bewaar de terrine in de koelkast.

Op de dag zelf:

Na 1 week is de terrine klaar om op te dienen. Stort de terrine op een houten plank uit de vorm en dien op.

Een tafel vol

> Een tafel vol van Meike Krüger (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 35,-.  

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.