Pip Minkels
Pip Minkels Recepten 19 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Takikomi gohan (gemengde rijst met witte asperges en Hollandse garnalen) uit ‘Hokkai’

De kans is groot dat je al veel lovende berichten over restaurant Hokkai Kitchen in Ijmuiden hebt gehoord. Hun nieuwe recepten- en verhalenboek bundelt Japanse gerechten die je makkelijk thuis maakt met ingrediënten die je hier kunt kopen. Zo ook met deze Takikomi gohan; gemengde rijst met witte asperges en Hollandse garnalen.

In dit boek neemt Hokkai Kitchen je mee op een culinaire ontdekkingsreis door de Japanse eetcultuur. De bedoeling van de recepten, voornamelijk bestaand uit visgerechten, is om je de Japanse thuiskeuken te laten zien en deze voor iedereen toegankelijk te maken.

Tussen de recepten door vertelt Hokkai je de mooiste verhalen over de Japanse eetcultuur, inclusief prachtige beelden.

Over dit recept

Hokkai Kitchen: “Dit is echt een gerecht dat Japanners vaak doordeweeks eten, haast zoals wij Nederlanders met regelmaat een stamppotje op tafel zetten. We hebben er nu een lentegerecht van gemaakt, met asperges, maar je kunt er natuurlijk elk seizoen andere groenten in verwerken. Een perfect gerecht om de overgebleven groente in je koelkast op te maken.

De meeste Japanners maken takikomi gohan gewoon in hun rijstkoker. Alle ingrediënten erin, op de knop drukken en niet meer naar omkijken. Supersimpel!”

takikomi gohan hokkai
Bron: Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok

Takikomi gohan uit ‘Hokkai’

  1. Was de rijst in een kom met ruim water. Ververs het water 4 tot 5 keer, tot het water helder blijft. Giet af.
  2. Laat de rijst 30 minuten in vers water weken. Giet af.
  3. Schil de witte asperges met een dunschiller. Breng de aspergeschillen met 500 ml water aan de kook. Zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes koken. Schenk door een zeef en bewaar 300 ml aspergebouillon. Laat helemaal afkoelen.
  4. Snijd de asperges in stukjes van 3 cm.
  5. Meng de sojasaus, gember, kombu en 5 gram zout door de aspergebouillon. Voeg de rijst, asperges en Hollandse garnalen toe en breng op middelhoog vuur aan de kook.
  6. Zet, zodra de bouillon kookt, het vuur laag en kook de rijst in 7 tot 10 minuten droog. Zet, wanneer de bodem drooggekookt is en de rijst een knisperend geluid maakt, het vuur nog 20 seconden hoog zodat het overige vocht snel verdampt.
  7. Draai het vuur uit en laat de rijst 10 minuten afgedekt staan.
  8. Haal de kombu uit de rijst en garneer het gerecht met de bosui.
hokkai cover
Bron: Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok

Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok is nu te koop voor 34,50.

Meer recepten met asperges:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.