Deze sticky toffee-appeltaart wordt jouw nieuwe Sinterklaastraditie
Feestdagen vragen om iets zoets. Een zoetigheid die geliefd is door iedereen en generaties meegaat. Deze sticky toffee-appeltaart is misschien wel jouw nieuwe familietraditie!
Er zijn twee taarten waar we nooit aan voorbijlopen: sticky toffee pudding en appeltaart. Combineer ze en je krijgt deze sticky toffee-appeltaart. Een smeuïge cake met stukjes gekruide appels en bijzondere toffeesaus met koek- en speculaaskruiden van Verstegen. Perfect voor 5 december!
Zo’n sticky toffee appeltaart is niet alleen een feestje om te eten, maar ook om te bakken. Met de kinderen aan de slag met de plakkerige suikerstropen en natuurlijk stiekem de gekruide appelblokjes eten tijdens het maken van het beslag. Het hoort bij de charme en dit baksel omarmt waar de feestdagen om draaien!
De treacle taart is het gebak van je dromen (en hier haal je ‘m!)
Sticky toffee-appeltaart maken
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Hak 200 gram dadels fijn en kook 15 minuten op laag vuur in 200 ml water. Voeg daarna 2 theelepels baking soda toe, het mengsel begint dan te schuimen. Mix vervolgens glad met een staafmixer.
- Klop ondertussen 50 gram donkerbruine basterdsuiker met 100 gram zachte boter luchtig in 5 minuten. Doe dan 1 eetlepel golden syrup en 1 eetlepel treacle erbij en voeg daarna één-voor-één de 2 eieren toe. Mix tot een geheel en doe er daarna 1 theelepel vanille-extract bij.
- Meng in een aparte kom 175 gram zelfrijzend bakmeel met 2 theelepels koek- en speculaaskruiden van Verstegen.
- Meng de appelblokjes in een andere kom met 1 theelepel koek- en speculaaskruiden.
- Mix de dadelpuree door het beslag en zeef daarna de droge ingrediënten bij het beslag en mix tot en glad beslag. Spatel als laatst de appelblokjes erdoor en giet in een ingevet bakblik. Bak de sticky toffee-appeltaart 35 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de appeltaart-toffeesaus. Smelt de boter samen met de donkere basterdsuiker, 1 eetlepel treacle en 1 eetlepel golden syrup op laag vuur. Doe de appelblokjes erbij en pureer ze zodra ze zacht zijn. Roer 100 ml slagroom en een snuf zout erdoor en laat de saus 10 minuten pruttelen tot deze is ingedikt. Voeg eventueel een scheut Calvados toe.
- Prik gaten in de afgekoelde sticky toffee-appeltaart en giet de warme appeltaart-toffeesaus eroverheen. Laat dit minimaal 5 minuten intrekken.
- Serveer de sticky toffee-appeltaart met extra saus en eventueel een bolletje ijs of slagroom. Decoreer met kruidnoten, speculaas en bestrooi met extra koek- en speculaaskruiden van Verstegen.
Nog meer lekkers voor Sinterklaas:
- Culy’s glutenvrije optie: de allerbeste sinterklaastaart: worteltaart met amandelspijs
- Lekker van de bakplaat: fantastische pepernotentaart
- Chocolade en pepernoten gaan in deze smeuïge pepernotentaart met chocolade en olijfolie
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FSticky-toffee-met-appel.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FSticky-toffee-appeltaart.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F11%2FAppeltaart-sticky-toffee.jpg)