Redactie
Redactie Diner 15 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Speltpizza met mozzarella, parmaham & basilicumolie

Deze pizza is niet gemaakt van gewone bloem, maar van speltmeel. Een geweldig gezond idee van Cuisine de Clementine, een foodblog absoluut worth following.

“Door het deeg zo dun mogelijk uit te rollen krijg je een knapperige bodem die snel klaar is. In plaats van ‘klassieke’ bloem te gebruiken, heb ik gekozen voor speltbloem. Spelt is een graansoort, en is momenteel erg populair als ‘gezonder’ alternatief voor tarwe. Spelt bevat namelijk een stuk minder Fytinezuur, een zogenaamd antinutriënt dat zich bindt aan belangrijke mineralen en spoorelementen (calcium, ijzer en zink) en er zo voor zorgt dat deze stoffen minder goed door ons lichaam worden opgenomen.”

Wil je meer lezen over waarom spelt een goed alternatief is voor tarwe? Kijk dan hier.

dsc06215bw

Meng alle ingrediënten voor de tomatensaus, breng op smaak en zet de saus in de koelkast totdat de pizzabodems klaar zijn.

Maak nu het deeg. Zeef de speltbloem en het zout in een grote kom en maak een kuil in het midden. Doe in een aparte kom het water, de gist, olijfolie en basterdsuiker en laat dit een paar minuten staan. Schenk vervolgens het mengsel in de kuil. Vermeng met een vork het watermengsel met de speltbloem tot een geheel en kneed het deeg met je handen (met een beetje bloem op je handen zodat het niet plakt), minimaal 5 minuten totdat je een glad en elastisch deeg hebt. Doe het deeg in een grote kom met een theedoek erover en laat dit ongeveer 45 minuten staan, totdat de grootte is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 250 graden, hij moet echt goed heet zijn voordat je de pizza’s erin legt! Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed met je handen lucht uit het deeg en maak er een rol van. Snijd deze vervolgens in vier gelijke stukken waar je kleine balletjes van draait. Besmeer een stuk bakpapier en met wat olijfolie. Plaats hier een deegballetje op en rol deze met een deegroller zo plat mogelijk uit. Bij mij worden ze nooit echt mooi rond, maar dat maakt ze juist rustiek.

Voor erop: Doe de basilicum (met steel en al), olijfolie, knoflook en zout in een blender en mix tot een basilicumolie. Besmeer de pizzabodem met de tomatensaus, leg er vervolgens plakjes mozzarella op (een halve bol per pizza) en sprenkel er wat basilicumolie overheen en doe de pizza in de oven totdat de bodem helemaal bruin en knapperig is. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van je oven.

Haal de pizza uit de oven en leg er wat plakken parmaham, vervolgens een handje rucola en verse geraspte Parmezaanse kaas. Klein scheutje olijfolie eroverheen… Enjoy!

dsc06228bw2

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.