Spaanse chocoladepotjes met tejas de Tolosa koekjes

Culy 17 sep 2016 Recepten

Basque is een heerlijk nieuw kookboek met Spaanse recepten uit San Sebastián en omstreken. We mogen een lekker recept uit dit boek delen: Spaanse chocoladepotjes met de beroemde tejas de tolosa koekjes.

“De tejas en cigarrilos de Tolosa hebben een lange geschiedenis en werden in de Spaanse stad Tolosa bedacht voor de beroemde banketbakkerij Eceiza, die in 1924 zijn deuren opende. Ze waren oorspronkelijk bedoeld als nagerecht, maar worden tegenwoordig juist vaak bij de koffie geserveerd in restaurants en ciderhuizen.

Dit is de manier waarop ik ze maak. Ze zijn gevaarlijk, want als je ze eenmaal begint te eten, blijf je ze in de chocola dopen. Voeg voor de variatie eens een paar druppels zeer goede olijfolie extra vierge en een paar zoutvlokken toe aan het chocoladepotje.”

Basque_cover_NL.indd

Het recept

Verwarm de oven voor tot 190 graden. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Klop voor de koekjes met behulp van een vork het eiwit en de jne kristalsuiker luchtig. Zeef de bloem erboven en spatel door elkaar. Voeg het vanille-extract toe en schenk tot slot de afgekoelde, gesmolten boter erbij.

Schep het beslag op de bakplaten in hoopjes van ongeveer 8 cm breed. Bestrooi ze met amandelschaafsel, als je dat gebruikt, en bak ze 6 tot 8 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Houd een deegroller bij de hand en leg de koekjes zodra ze uit de oven komen over de deegroller heen zodat ze mooi in een krul afkoelen en uitharden. Leg op een rooster.

Smelt de chocolade au bain-marie tot een gladde massa. Voeg heel langzaam de melk en vervolgens de room toe. Schenk het chocolademengsel in zes kleine potjes of glazen en laat op een koele plek indikken (of in de koelkast als je keuken heel warm is). Serveer met de koekjes.

spaanse-chocoladepotjes-met-tejas-de-tolosa-koekjes

Basque ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 24,95.

Voor 6 personen

  • 200 gram pure chocolade, in stukken
  • 75 ml volle melk, verwarmd tot lichaamstemperatuur
  • 200 ml slagroom, 20 minuten buiten de koelkast

Voor de tejas de Tolosa koekjes:

  • 1 eiwit van een scharrelei
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel bloem
  • Een paar druppels vanille-extract
  • 25 gram boter, gesmolten en afgekoeld
  • Amandelschaafsel, om te bestrooien (optioneel)
Reageer op artikel:
Spaanse chocoladepotjes met tejas de Tolosa koekjes
Sluiten