Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Som Tam met koolrabi (Thaise salade)

Deze frisse som tam (Thaise salade) is een heerlijke salade voor de zomer. Het gerecht wordt oorspronkelijk gemaakt met groene, onrijpe papaja. In Nederland is dat natuurlijk niet lokaal en moeilijk te verkrijgen. Daarom biedt koolrabi een tof alternatief! Culy laat je zien hoe je som tam met koolrabi kunt maken.

Thaise som tam staat ook wel bekend als ‘papaja pok pok’. Die naam komt van de groene papaja die gebruikt wordt én van de pok pok: de vijzel die gebruikt wordt om het gerecht te maken.

In Thailand wordt deze salade vaak geserveerd met kleefrijst, groente en plakjes komkommer. Het is een lekker fris gerecht, dat ideaal is voor warme, zomerse dagen.

Som Tam met koolrabi
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Som tam met koolrabi

Snijd de kousenband of boontjes in stukjes van ongeveer 5 cm. Gebruik je sperziebonen of haricots verts, kook die dan eerst 2 minuten voor in kokend water met een snuf zout. Spoel ze daarna koud af. Kousenband hoef je niet eerst voor te koken.

Schil de koolrabi en snijd ‘m julienne in fijne reepjes. Doe hetzelfde met de wortel. Leg de groenten 30 minuten in een kom met ijswater.

Snijd ondertussen de tomaatjes in kwarten. Doe de knoflook, chili’s en palmsuiker in de vijzel en kneus ze tot ze fijn zijn. Voeg ook de pinda’s toe en kneus ze een beetje tot grove stukjes.

Doe dan de tomaat en kousenband erbij en stamp kort mee. Voeg het limoensap en de vissaus toe en meng door elkaar. Voeg daarna ook de koolrabi en wortel toe en meng het goed door elkaar.

Schep de tom sam in een grote schaal, samen met de dressing. Eet smakelijk!

Koolrabi
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.