Snelle biefstuk met koffie & chiliboter (klaar in 10 minuten)
Soms heb je gewoon zin in een goede steak. Bij een tafel vol groentegerechten bijvoorbeeld. Als verwennerij na een lange week. Of als ultiem krachtvoer. Kookboekenauteur en Ottolenghi-muze Ixta Belfrage weet precies hoe je de lekkerste snelle biefstuk bakt en doet daar nog een schepje bovenop in de vorm van koffie en chiliboter. Zit je al te kwijlen? Dit recept is ook nog eens klaar in een luttele 10 minuten.
Ixta maakte eerder al het kookboek Flavour samen met dé Yotam Ottolenghi (we know!), daarna volgde al snel haar waanzinnige eigen boek Mezcla. In haar nieuwe boek FUSÃO brengt ze een ode aan Braziliaanse smaken zonder daar te puristisch mee om te springen. Dankzij haar Braziliaanse moeder kent Ixta die keuken behoorlijk goed en dankzij jarenlange ervaring in restaurants en Ottolenghi’s Test Kitchen beschikt Ixta ook nog eens over de skills om aan al die gerechten een magische draai te geven. Bijvoorbeeld door biefstuk te combineren met koffie en chiliboter. Geniaal!
Culy Vrouw: Ixta Belfrage wordt ook ‘de nieuwe Ottolenghi’ genoemd
Ixta over haar recept: “Toen ik het recept voor de Picanha had gemaakt (zie blz. 228 in het boek, red.) bedacht ik me dat mensen niet vaak zo’n groot en duur stuk vlees klaarmaken, dus ik dacht dat het misschien handig zou zijn ook een snelle versie van het recept te verzinnen, maar dan met een kleiner stuk vlees en een snellere boter waar je geen keukenmachine voor nodig hebt.
‘Dwars op de draad snijden’ doe je zo: kijk hoe de lijnen door het vlees lopen – dit zijn de spiervezels, of de ‘draad’. Plaats je (goed scherpe) mes zo, dat je deze lijnen dwars doorsnijdt, en niet met je mes volgt. Door dwars op de draad te snijden, kort je de spiervezels in, waardoor het vlees zachter voelt en makkelijker te kauwen is.”
Snelle biefstuk met koffie & chiliboter: het recept
- Laat de biefstuk 1 uur voor je hem bakt op kamertemperatuur komen. Dep droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met flink wat fijn zeezout.
- Roer de ingrediënten voor de marinade door elkaar en gebruik een deel om de biefstuk aan beide kanten mee te bedekken (je hebt niet alles nodig; bewaar de rest voor de saus).
- Open de ramen en zet de afzuigkap aan.
- Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Is de pan erg heet, leg dan de biefstukken erin, met tussenruimte, en bak 2½ minuut. Keer om en bak de andere kant 2 minuten.
- Leg ze op een snijplank en laat 8 minuten rusten, terwijl je de boter maakt.
- Haal de pan van het vuur en laat een paar minuten afkoelen. Doe de boter, lente-ui, koriander, het sap van 1 limoen en de rest van de marinade in de pan en draai die rond zodat de boter smelt in de resthitte van de pan.
- Snijd de biefstuk dwars op de draad in plakken (zie intro) en leg op borden. Bestrooi met zeezoutvlokken en schep de boter erop.
- Dien op met de rest van de limoen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FFusao-Ixta-belfrage-kookboek.png)
> FUSÃO van Ixta Belfrage (Park Uitgevers) is online te koop voor € 26,-
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FNancy-van-Batenburg1692-kopie.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FIxta_snelle-biefstuk-met-koffie.png)