Zo maak je zelf sinaasappelcurd

Culy 1 apr 2017 Recepten

Op zijn bakblog RutgerBakt.nl deelt Rutger van den Broek zijn favoriete bakrecepten. Wij mogen elke maand een heerlijk recept van hem delen. Dit keer: zo maak je zelf sinaasappelcurd!

Doe het sinaasappelsap, het citroensap, de sinaasappelrasp, de eidooiers en de suiker in een steelpan en roer deze goed door elkaar. Zet de pan op laag vuur en verwarm het mengsel al roerend, tot het dikker begint te worden. Een curd is klaar bij ongeveer 80 ᵒC, de eidooiers zorgen dan voor een binding waardoor de curd dikker wordt.

Om te controleren of het goed is doop je een spatel in het mengsel en trek je er met je vinger een streep over; als de curd niet meer doorloopt, is deze goed. Het is heel belangrijk dat je het mengsel niet laat koken, dan krijg je stukje gestold ei en dat wil je niet.

Haal de sinaasappelcurd van het vuur als deze dik genoeg is en giet deze door een zeef. Roer de boter er doorheen en laat de sinaasappelcurd vervolgens afkoelen. Bewaar hem in de koelkast.

sinaasappelcurd

Foto’s: Erik Spronk

  • 100 ml vers sinaasappelsap
  • 1 eetlepel citroensap
  • De rasp van 1,5 sinaasappel
  • 5 eidooiers
  • 125 gram kristalsuiker
  • 100 gram boter, op kamertemperatuur
Reageer op artikel:
Zo maak je zelf sinaasappelcurd
Sluiten