Redactie
Redactie Recepten 16 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Salt and vinegar aardappels van Nigella Lawson

The queen of comfort food is back! Nigella Lawson heeft haar nieuwe boek gelanceerd: “Bij mij aan tafel”. Wij mogen alvast een recept met je delen: salt and vinegar-aardappels.

Nigella: “Het lijkt nogal een gedoe om aardappels eerst te stomen en dan te bakken, maar een hapje van deze piepers en je weet dat het echt de moeite loont. Trouwens, niemand zegt dat je verder iets hoeft te doen tijdens het stomen of bakken…

Deze aardappels smaken heerlijk bij gebakken vis met een polentakorstje en erwtenmuntpuree, maar beperk je niet tot de combinatie met deze vis. De aardappels zijn hemels bij een gebakken ei, hoewel ik ze bij alles lust en eerlijk gezegd ook gewoon zonder iets erbij.

Voeg het zout en de azijn beetje bij beetje toe en proef steeds of het genoeg is. Zelf heb ik ze graag lekker zuur zoals salt and vinegar chips, maar misschien heb jij ze liever wat milder.”

Zo maak je de salt and vinegar aardappels van Nigella Lawson

Stoom de krieltjes gaar (dit duurt 20-30 minuten). Zet dan het vuur uit, giet het water uit de pan onder de stoompan en zet de gaatjespan zonder deksel op de lege, hete pan om de aardappels droog te laten stomen. Als het je leven makkelijker maakt kun je de aardappels een paar uur van tevoren stomen, want afgekoeld zijn ze prima te bakken, zolang ze maar niet in de koelkast hebben gestaan.

Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht 200 graden). Schenk de olie in een kleine ondiepe braadslee en verhit de olie 5 minuten in de oven.

Stort de aardappels op een bord en prak ze met een vork, maar niet te veel. Sommige moeten uiteenvallen in kleine stukjes, maar de meeste moeten min of meer gehalveerd zijn met ruwe randjes, zodat ze lekker krokant en bruin worden in de oven.

Neem de braadslee uit de oven, wentel de aardappels voorzichtig door de olie en bak ze 20 minuten; keer ze en bak ze nog 10 minuten tot ze onregelmatig diep goudbruin zijn en de ruwe randjes krokant. De kleinere stukken moeten donker en knapperig zijn.

Schep ze in een serveerschaal en voeg azijn en zout toe; proef een van de aardappels (o, wat een straf) en voeg zo nodig nog wat azijn en/of zout toe.

Salt and vinegar aardappels van Nigella Lawson

Bij mij aan tafel van Nigella Lawson is nu te koop in de (digitale) boekwinkel voor € 34,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.