Redactie
Redactie Dessertrecepten 4 sep 2013
Leestijd: 2 minuten

Roomijs gemaakt met… olijfolie

Olijfolie-ijs is hip. Wij aten het een paar jaar geleden in New York bij il laboratorio del gelato en waren direct om. Zo lekker! En tegenwoordig zien we het ook in Nederland af en toe op ons dessertbordje verschijnen.

Het klinkt in eerste instantie een beetje gek; een hartige olie in een zoet ijs? Maar het geeft ijs zo’n rijke smaak en een extra dimensie. Maar hoe maak je thuis ijs met goede olijfolie?

Eigenlijk is de basis voor je roomijs hetzelfde als normaal, alleen voeg je vlak voor het koelen de olijfolie toe aan je ijsmengsel. Tip: kies de beste olie die je hebt staan of je kunt veroorloven. Extra vergine olijfolie, dat staat buiten kijf, want je gaat ‘m ‘rauw’ eten.

Zie de ingingrediënlijst hiernaast.

Verwarm de melk, slagroom en suiker in een middelgrote pan met dikke bodem op laag vuur tot het mengsel warm is, maar niet kookt. Haal van het vuur.

Klop de eidooiers los in een andere kom. Voeg daar de helft van het warme roommengsel aan toe (laat de andere helft in het pannetje) en klop heel goed door met een garde. Zorg dat het een mooi egaal mengsel is. Giet dit mengsel dan terug in de pan waar de andere helft van het warme roommengsel nog inzit. Blijf kloppen.

Zet de pan weer op het fornuis, op het allerlaagste vuur. Blijf voortdurend kloppen tot het mengsel is ingedikt, dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Haal van het vuur en klop de olijfolie erdoorheen, het moet een mooie gladde massa worden. Laat eerst afkoelen op kamertemperatuur, zet het daarna in de koelkast, minstens 4 uur, maar liefst een nachtje.

Als dat het mengsel goed (koelkast)koud is, giet je het in je ijsmachine. Maak het ijs volgens de instructies van de machine. Geniet ervan!

Wil je niet zelf ijs maken of heb je geen ijsmachine? Koop dan lekker vanille-ijs en giet er een eetlepel goede olijfolie overheen voor het serveren. Lekker met wat nootjes of karamel!

Bron: Chow

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.