Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 5 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Nomnomnom: rendangkoekjes van Dorothy Porker

Dorothy Porker toverde voor haar kookboek Nomnomnom haar favoriete gerecht om tot een koekje. En zo werden deze rendangkoekjes geboren. Briljant. Sowieso staat haar verrukkelijke kookboek vol met creatieve gerechten waarvan het water je in de mond loopt. De fotografie is ook lekker onconventioneel. Een kookboek uit duizenden dus.

Je kent Dorothy Porker misschien wel van haar populaire foodblog Vette Sletten, waarvan het motto “Eet jezelf gelukkig” is. Een mantra naar ons hart. In haar kookboek Nomnomnom deelt Dorothy alles waar ze zelf zo van houdt: umamibommen, smaken uit de Koreaans-Amerikaanse keuken en gerechten geïnspireerd op haar familierecepten. Deze rendangkoekjes kwamen tot haar in een creatieve brainwave.

Dorothy: “Ik zou mezelf niet zijn als ik mijn lievelingsgerecht niet probeerde om te toveren tot een koekje. Voor de basis van deze koekjes heb ik het recept gebruikt voor ancho mole cookies van Rick Martinez, een van mijn favoriete foodschrijvers en receptontwikkelaars. Dit zijn heerlijke kleine solide kruidige koekjes boordevol textuur.”

Rendang cookies
Bron: Nomnomnom

Rendangkoekjes

1. Zijn je noten nog niet geroosterd? Rooster ze dan 8-10 minuten op een bakplaat in een op 175 °C voorverwarmde oven. Schud ze halverwege even goed door elkaar en laat volledig afkoelen.

2. Meng in een kleine kom de chilivlokken met de gula-jawasiroop.

3. Meng in een andere kom bloem, bakpoeder en sereh-, laos- en kokospoeder.

4. Gebruik een staande of handmixer om de boter, suiker en het zout samen luchtig te kloppen. Let er hierbij op dat je spetters op de randen met een spatel af en toe terug het beslag in duwt.

5. Voeg de dooiers en het vanille-extract toe aan het boter-suikermengsel en klop nog 1 minuut door. Voeg vervolgens het gula-jawamengsel toe en klop 1 minuut door tot alles glad en romig is.

6. Zet je mixer op de laagste stand en klop nu langzaam de droge ingrediënten door het mengsel.

7. Roer als laatste met een houten lepel de kokos, chocolade en noten door het deeg.

8. Verdeel het deeg in twee gelijke porties. Rol van elk deel een rol van ± 25 cm lang en ∅ 3 cm. Pak de rollen goed in met plasticfolie en rol ze vervolgens zo rond mogelijk.

9. Leg de rollen minstens 35 minuten in de vriezer, tot de buitenkant stevig is. Niet te lang! Anders kom je er straks niet meer doorheen.

10. Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd met een scherp mes de eerste rol in plakken van ½ cm dik en verdeel deze over de bakplaat, met ± 2½ cm afstand tussen de koekjes.

Snijd je af en toe mis door de brokken chocola en hele noten? Dan kun je het koekje op de bakplaat weer even bij elkaar drukken en fatsoeneren.

11. Bak de koekjes ± 10 minuten en keer de bakplaat halverwege even om zodat ze gelijkmatig garen. Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaat en bak hierna eventueel de koekjes van de tweede rol of bewaar deze maximaal 1 maand in de vriezer.

Bron: Nomnomnom

Ook lekker: laksakoekjes

Vervang de noten, kruiden, kokos en chocolade door de onderstaande ingrediënten om laksakoekjes te maken.

  • 70 gram hele cashewnoten, gebrand maar ongezouten
  • 70 gram hele macadamianoten, idem
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • 1 theelepel serehpoeder (gemalen citroengras)
  • 2 theelepels kurkumapoeder
  • 130 gram gedroogde mango, papaja en/of ananas, in grove stukken
  • 110 gram pure chocolade (70%), grofgehakt

Aziatisch koken: zelf laksa (currysoep) uit Singapore maken

> Nomnomnom – Eet jezelf gelukkig in 50 grenzeloze recepten – van Dorothy Porker (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor € 24,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.