Redactie
Redactie Dessertrecepten 31 mrt 2013
Leestijd: 3 minuten

Pure chocoladetaart met amarenen

Een taart van wereldformaat met een waslijst aan ingrediënten, dat betekent voor ons niets dan goeds. Al helemaal wanneer we de woorden chocolade en amarenen horen. Culy was dan ook meteen verkocht toen we het recept zagen van deze bijzondere chocolade-amarenen taart van Culy lezeres Kim.

“De cake is gebaseerd op een bestaand recept, maar de overige toevoegingen zijn mijn eigen fantasie geweest die ik in de loop der jaren steeds verder ben gaan perfectioneren. Het is een behoorlijk arbeidsintensieve taart en zal de eerste keer misschien niet zo goed lukken als op de foto. Maar: oefening baart kunst! Hoe langer deze taart staat, hoe lekkerder hij wordt. Op dag drie à vier is hij dan ook op z’n best.”  

Begin met het maken van de taarten en verwarm de oven op 150 graden. Vet de taartvormen in en beleg de bodem met een cirkel van bakpapier. Vet ook het bakpapier licht in met wat boter. Hak de chocolade in kleine stukjes en roer deze door de warme koffie totdat de chocolade gesmolten is en er een gladde mix is ontstaan.

Meng in een grote kom de suiker, bloem cacaopoeder, zuiveringszout, bakpoeder en zout. Snijd de vanille stokjes open en schraap het merg eruit, bewaar dit. Klop in een andere grote kom de eieren in circa vijf minuten tot een dikke, lichtgele massa. Hierbij is het belangrijk dat de eieren écht mooi luchtig zijn in verband met de juiste luchtige structuur van de taart.

Blijf mixen en voeg langzaam eerst de olie, dan de karnemelk, vervolgens het vanillemerg en het koffie-chocolade mengsel toe. Meng totdat het een gladde massa is. Voeg de suikermix toe en meng alles goed met de mixer op matige snelheid.

Verdeel het beslag over de twee bakvormen en zet het midden in de voorverwarmde oven voor 60 à 70 minuten. De cakes zijn precies goed als je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon uitkomt. Steek voorzichtig een scherp mes tussen de cake en het bakblik en ga helemaal rond zodat de cake mooi los komt van de rand. Open het bakblik en laat beide cakes goed afkoelen.

Maak ondertussen de frosting door in een sauspan de slagroom, suiker en maïsstroop op laag vuur aan de kook te brengen. Blijf roeren totdat de suiker goed is opgelost en neem de pan van het vuur. Breek de chocolade in stukjes en roer deze door de warme saus totdat het gesmolten is.

Snijd de koude roomboter in kleine stukjes en roer deze door de saus tot het een gladde massa is. Laat de frosting afkoelen totdat het ongeveer de dikte heeft van volle vla.

Meng de kersen met de jam in een kleine keukenmachine en pulseer kort zodat de kersen in kleine stukjes worden gehakt. Voorkom dat ze puree worden.

Nu begint het leukste gedeelte: het bouwen van de taart. Kijk welke van beide cakes de mooiste bovenkant heeft. Gebruik deze als laatste. Snijd de minder mooie cake met een broodmes over de lengte doormidden. Haal de bovenste schijf eraf. Besmeer met de helft van het kersenmengsel en blijf ongeveer één centimeter van de rand vandaan. Schuif alle grote kersen naar het midden. Leg hier voorzichtig de andere helft op en giet er ongeveer 1/3 van de frosting over.

Halveer ook de tweede cake en leg de onderkant op de taart. Giet hier het overgebleven kersenmengsel over. Leg tot slot de vierde helft op de taart en giet in een vloeiende beweging 1/3 van de frosting over de taart zodat deze aan de bovenkant mooi bedekt is. Laat de resterende frosting opstijven in de koelkast.

Smeer ondertussen de frosting die van de taart is afgedropen met een paletmes om de zijkant van de taart heen. Als het goed is begint deze nu steeds stijver te worden en blijft hij steeds beter zitten. Bedek de zijkant met de rest van de frosting uit de koelkast. Heb je wat over? Doe het dan in een spuitzak en spuit er mooie figuurtjes mee op de bovenkant of zijkant van de taart.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.