Stamppot in de zomer: doen we gewoon!
Stamppot in de zomer? Reken maar dat dat kan. Vooral als je deze zomerstamppot met postelein dan maakt, want die is heerlijk fris. Het magische ingrediƫnt? Dat komt van de zoutige feta en snelle muntolie die deze stamppot naar een hoger niveau tillen.
We vinden postelein een ondergewaardeerde (zomer)groente. Helaas kun je het dan ook niet vaak vinden in de reguliere supermarkt. Dat geeft ons des te meer reden om langs de groenteboer te gaan of een goed gesorteerde landwinkel.
Fun fact: naast zomerpostelein bestaat er ook winterpostelein. Grappig genoeg is er weinig verschil in smaak, wƩl in uiterlijk. Feitelijk kun je dus het hele jaar genieten van deze vergeten groente. Dit postelein-recept komt dus altijd goed van pas!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F07%2Fzomerstamppot_postelein_stamppot_staand.jpg)
Recept: zomerstamppot met postelein
- Kook de aardappels in een pan met kokend ruim gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar en giet af.
- Ondertussen gaan we aan de slag met de kruidenolie voor de zomerstamppot. Zet alvast een kom met koud water en ijsblokjes klaar. Voeg aan een andere pan met kokend water de muntblaadjes toe. Kook ze zoān 30 seconden en dompel ze daarna gelijk onder in het ijsbad, zodat de blaadjes een mooie groene kleur behouden. Droog de muntblaadjes af met keukenpapier.
- Voeg de muntblaadjes samen met de olie toe aan een keukenmachine. Je kunt ook een blender of staafmixer gebruiken. Laat mixen tot een prachtig groene massa. Zeef de muntolie in een vergiet met een theefilter of kaasdoek. Zet opzij terwijl je verdergaat met de rest van de postelein-stamppot.
- Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper. Voeg melk, mosterd, boter, peper en zout toe en roer goed tot een smeuĆÆge aardappelpuree.
- Doe de postelein en de feta bij de aardappelpuree en schep de zomerstamppot voorzichtig om, zodat de postelein en de stukjes feta mooi heel blijven en zich vermengen met de aardappelpuree.
- Verdeel de zomerstamppot over de borden en kruimel er nog wat extra feta overheen. Druppel als laatst de muntolie over de postelein-stamppot.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F07%2Fzomerstamppot_postelein_stamppot_liggend.jpg)
Nog meer zomerse recepten:
- Andijviestamppot met zoete aardappel en krokant chorizokruim
- Salade met aardbei, Burrata en getoaste amandel
- Doperwtensoep met munt en feta
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)