Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Perfect gekookte bonen met krokant broodkruim en gepocheerd ei

Bonen zijn helemaal in. Over gekookte bonen hebben we het dan. Of liever: perfect gekookte bonen. De hipste restaurants schotelen ze je voor: een klein bordje met perfect gegaarde bonen, dikwijls in hun eigen bouillon. Tijd om zelf eens perfect gekookte bonen te maken.

We kunnen je niet vertellen hoe lekker een perfect gegaarde boon is. Een goed gegaarde boon heeft nog een beetje een bite, maar is heerlijk romig vanbinnen.

Opgediend in het smaakvolle kookvocht met een gepocheerd ei en krokant broodkruim erop, weet je niet wat je proeft. Dit gerecht is ook nog eens supergezond én betaalbaar.

De kooktijd van gedroogde bonen is afhankelijk van meerdere factoren. Bijvoorbeeld of je ‘verse’ gedroogde bonen gebruikt, of bonen die al heel lang bewaard zijn. Maar ook van je fornuis, de pan die je gebruikt, etc. Trek er dus in ieder geval voldoende tijd voor uit. Maar: boontje komt om zijn loontje, want al die aandacht levert belachelijk lekkere bonen op.

> Interessant leesvoer: bonen koken: zo doe je dat (trend-alert: de gekookte boon is back!)

Perfect gekookte bonen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Perfect gekookte bonen

Begin de avond van tevoren en leg de bonen in een pan met voldoende koud water te weken.

De volgende dag kun je de bonen gaan koken. Giet het water niet af, maar zet de pan op het vuur. Voeg twee theelepels zout toe, zet het vuur op medium tot hoog en breng aan de kook.

Schep het schuim dat boven komt drijven van de bonen af. Zet het vuur heel laag, zodat de bonen heel zachtjes kunnen koken (te hard en je hebt kans dat ze kapot koken). Voeg de tenen knoflook en ongeveer de helft tot tweederde van de takjes verse munt en tijm toe. Giet er 100 ml olijfolie op en roer door.

Snijd een citroen in tweeën en laat de helften op het snijvlak in ongeveer 3 minuten bruin bakken in een koekenpan. Doe de gegrilde citroenen bij de bonen in de pan. Voeg weer een snufje zout toe.

Bonen koken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Laat de bonen vervolgens nog koken op heel laag vuur, tot ze gaar zijn. Dat kan zo’n 60 minuten tot twee uur duren (bij ons duurde het twee uur). In het begin lijkt het heel erg lang te duren, maar op een gegeven moment merk je dat de bonen ineens getransformeerd zijn tot heerlijke boontjes met een romige binnenkant.

Scheur ondertussen het brood in stukjes, maal ze fijn in een keukenmachine en bak ze met een beetje olijfolie tot een goudbruin broodkruim. Zet opzij.

Zijn de bonen gaar, zet het vuur dan uit onder de pan. Voeg de rest van de verse munt en tijm toe en laat een paar minuten ‘trekken’. Verwijder alle takjes en de citroenhelften uit de pan (achtergebleven blaadjes mag je lekker laten zitten!). Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.

Roer dan de boerenkool door de bonen en laat ze een paar minuten mee verwarmen tot de boerenkool is geslonken. Voeg een scheutje sherryazijn toe aan de pan en roer goed door.

Pocheer de eieren (dat doe je zo) en laat ze even uitlekken op een beetje keukenpapier.

Schep de bonen met boerenkool op een bord en schep er ook wat van het kookvocht (de bouillon!) overheen. Leg er een gepocheerd ei bovenop, maal er wat zwarte peper overheen en bestrooi als laatste met het krokante broodkruim. Eet meteen op.

Gedroogde bonen koken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.