Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 11 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Pasta met cacio e walnoot van Carla Lalli Music (+ win haar nieuwe boek!)

Waarom zou je genoegen nemen met een pasta cacio e pepe als je ook een cacio e walnoot kunt bereiden? Dat heeft Carla Lalli Music toch maar weer mooi bedacht. In haar nieuwste kookboek ‘That Sounds So Good’ deelt de Amerikaanse YouTube-chef 100 recepten voor elke dag van de week. Zoals we van Carla’s kookstijl gewend zijn, zijn die stuk voor stuk weer praktisch, perfect kloppend en verrukkelijk. Hebben? Je kunt het boek winnen. Lees gauw verder!

That Sounds So Good

Volgens Carla draait eten in de eerste plaats om de band die je schept met de belangrijkste mensen in je leven. Als lid van een Italiaans-Amerikaanse familie appt en mailt Carla eindeloos over wat er gekookt gaat worden op familiebijeenkomsten. De titel van haar nieuwe boek is dan ook afgeleid van de befaamde uitspraak waarmee haar vader altijd reageert: ‘Ooooooo, that sounds so good!.

Carla: “Ik maak maaltijden om mezelf en anderen te voeden en omdat ik van koken houd. Zelfs een doodgewone dag biedt ruimte voor een paar smakelijke pauzes. Als je een paar zelfgemaakte gerechten in kunt passen in je dagelijks leven, word je daar een beter mens van, en ik hoop dat dit boek je nog meer manieren biedt om met mij te koken. Maar bovenal hoop ik dat deze recepten je dichter bij je dierbaren brengt.”

In haar nieuwe kookboek (voor haar vorige, Where Cooking Begins, won ze trouwens een James Beard Award) maakte Carla een indeling op basis van situaties en gelegenheden, in plaats van ingrediënten of soorten gerechten. Er zijn bijvoorbeeld recepten voor maandag t/m donderdag en weekendgerechten. Ook biedt Carla je een aantal fornuisgerechten, grote salades (voor na copieuze feestmalen), relaxte lunches en lekker veel van de grill. Deze pasta cacio e walnoot rekenen wij trouwens tot de gerechten die simpelweg áltijd goed zijn.

Over dit gerecht

Carla: “Cacio is een Italiaans woord voor ‘kaas’. Dit is een variatie op pasta cacio e pepe (letterlijk ‘pasta met kaas en peper’), wat een van de goedkope maar superlekkere gerechten was die ik vaak maakte toen ik nog studeerde. De geroosterde noten zorgen voor wat knapperigheid, waardoor je de romigheid van de saus nog meer waardeert.

Als je weinig tijd hebt, kun je de peterselie hakken en de kazen raspen terwijl de pasta kookt, maar als je twijfelt of je wel snel genoeg bent, kun je dat beter van tevoren doen. Ik kook pasta het liefst in een grote braadpan (van 6 liter), die ideaal is om de saus door de pasta te roeren, maar een grote pastapan kan ook (roer helemaal tot op de bodem van de pan).”

Pasta met cacio e walnoot
Bron: That Sounds So Good

Pasta met cacio e walnoot

Breng een grote braadpan of andere pan water aan de kook en voeg royaal zout toe.

Plet ondertussen de knoflook en snijd de walnoten grof. Meng de olie en knoflook in een kleine pan en verhit ze 1 tot 2 minuten op middelhoog vuur, tot de olie sist en de knoflook heel licht goudgeel is; druk ondertussen met een houten lepel op de knoflook om hem in kleine stukjes te verdelen. Voeg de walnoten toe en roer tot ze bedekt zijn. Voeg veel peper toe (dit is het ‘pepe’-onderdeel van de cacio e pepe). Bak de knoflook en walnoten al roerend en omschuddend 3 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Haal ze van het vuur en breng op smaak met zout.

Kook de pasta net beetgaar; roer af en toe. Rasp ondertussen de kazen met een grove rasp en snijd de peterselie grof. Zet de kazen en peterselie afzonderlijk apart.

Schep ongeveer 500 milliliter pastakookwater uit de pan. Giet de pasta af en doe hem weer in de pan op middelhoog vuur. Voeg het walnoot-knoflookmengsel en ongeveer 250 milliliter kookwater toe. Voeg geleidelijk en al roerend ongeveer 40 gram kaas toe. Blijf roeren tot de kaas smelt en het vocht dikker wordt. Voeg nog 120 milliliter kookwater en 1/2 van de resterende kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is. Voeg de rest van de kaas toe en voeg steeds een flinke scheut kookwater toe tot de saus een glanzende emulsie vormt die de pasta lichtjes bedekt. Zet het vuur uit. Roer de peterselie door de pasta. Proef en breng op smaak.

That Sounds So Good

> That Sounds So Good van Carla Lalli Music (Carrera Culinair) is nu te koop voor € 31,99. 

Culy Homemade: makkelijke mac & cheese caprese

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.