Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 27 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: oliebollen met een trio van kruidensuiker

Zoals gewoonlijk sluiten we het jaar af met oliebollen. Maar dat kan natuurlijk niet zonder een recept met échte Culy twist. Wat dacht je van deze oliebollen met een trio kruidensuiker? Daarmee geef je je oliebollen een lekker jasje van basterdsuiker en kruiden zoals lavendel, anijszaad en salie. Klinkt dat niet feestelijk? Gelukkig nieuwjaar!

Het beslag van de oliebol is niet anders dan je gewend bent. Wel maken we de oliebollen een stuk kleiner. Je wil immers volop genieten van alle drie kruidensuikers, toch?

Voor de kruidensuikers hebben wij gekozen voor drie smaken. Want waarom kiezen, als je ze ook alle drie kunt eten? Wij gaan voor anijszaad, salie en lavendel. Dat laatste kan je halen bij kruidenspeciaalzaken of bij Dille & Kamille. Heb je de smaak te pakken? Je kunt natuurlijk ook eens andere suikers in de strijd werpen, zoals venkelzaad, basilicum, limoenblad en ga zo maar door.

Oliebollen met trio suikercoating
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je de oliebollen met trio kruidensuiker:

Maak eerst de kruidensuikers. Hiervoor doe telkens één theelepel van de salie, de lavendel en het anijszaad in een blender of vijzel en maal ze fijn. Verdeel de gemalen smaakmakers over drie kommen en voeg per schaal 50 gram basterdsuiker toe. Roer kort en zet de suikercoatings opzij.

Daarna gaan we aan de slag met de oliebollen. Pak een grote kom en meng de bloem en het zout met een mixer.

Verhit ondertussen twee steelpannetjes op laag vuur. Voeg aan de ene pan de melk toe en verwarm de boter in de andere pan. Laat de boter smelten en verwarm de melk totdat deze lauwwarm is. Voeg de gist en de suiker toe aan de verwarmde melk.

Giet de lauwwarme melk langzaam bij de bloem, terwijl je de mixer laat draaien. Voeg hier vervolgens de gesmolten boter aan toe en daarna het ei.

Schep het beslag in een kom, dek af met een vochtige theedoek en laat 45 tot 60 minuten rijzen.

Verhit de olie tot 180 graden.

Haal twee eetlepels door de warme olie, zodat het beslag makkelijk in de olie glijdt. Schep een klein bolletje beslag op de lepels en laat het beslag voorzichtig in de hete olie glijden.

Als de oliebollen mooi bruin zijn, schep je ze op een bord met een dubbele laag keukenpapier om te laten uitlekken.

Laat de oliebollen goed afkoelen. Verdeel de oliebollen over de kommen met suiker en hussel goed, zodat de oliebollen een mooie suikercoating krijgen.

Oliebollen met trio suikercoating
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer recepten met voor oud en nieuw:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.