Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Recepten 30 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Miraculous Martini: een klassieke cocktail met een twist

In haar nieuwe boek Wereldwijd Borreltijd gaat de leuke Susan Aretz weer op zoek naar de lekkerste borrelhapjes én cocktails. Ze deelt 80 recepten voor bites & drinks om de lekkerste borrelplankjes mee samen te stellen – van borrelboters tot bao buns en van chorizo-saucijzenbroodjes tot pina colada met een twist. Vandaag mogen we het recept voor haar ‘Miraculous Martini’ met je delen.

Susan: “Een martini is een klassieke cocktail die uit gin en droge witte vermouth bestaat. Samen met Alina, brand ambassor van Hendrick’s, en barvirtuoos Thomas, hebben we die klassieker nét iets spannender gemaakt door er een zelfgemaakte mandarijnensiroop aan toe te voegen en de gin te combineren met mijn favoriete Nederlandse vermouth. Vrij snel is ‘ie toegetreden tot mijn lijstje favoriete cocktails.”

De cocktail zelf is een fluitje van een cent, maar aan de mandarijnensiroop moet je wel even een dag van tevoren beginnen. Het goede nieuws: je kunt de siroop prima bewaren, dus verdubbel de hoeveelheid gerust. Misschien ook lekker in andere cocktails!

Afbeelding bij martini uit Wereldwijd Borreltijd 2
Bron: Mitchell van Voorbergen / Wereldwijd Borreltijd

Miraculous Martini

Maak eerst de mandarijnensiroop. Was de mandarijnen met warm water. Pel ze en zorg dat alle wit van de mandarijnen af is. Voeg 50 gram mandarijnenschil toe aan 100 gram suiker en meng dat.

Snijd het vruchtvlees in partjes en leg die boven op het suiker-schilmengsel (niet erdoorheen mengen dus). De suikers trekken de olie uit de schil en het sap uit het vruchtvlees.

Laat dit een dag staan en haal dan het vruchtvlees en de schillen eruit. Voeg 60 ml water toe en meng tot de overgebleven suiker is opgelost. Van het verwijderde vruchtvlees kun je heel goed nog jam maken!

Bewaar de siroop die je niet gebruikt in een schoon potje of flesje in de koelkast.

Giet de ingrediënten voor de martini zelf op ijs, roer door en giet dan door een zeefje in een mooi martini-glas.

Garneer met een schilletje citroen.

Wereldwijd Borreltijd van Susan Aretz (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor € 22,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.