Pip Minkels
Pip Minkels Recepten 15 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Matcha Castella (honing-sponscake met matcha!) uit ‘Hokkai’

De kans is groot dat je al veel lovende artikelen over restaurant Hokkai Kitchen in IJmuiden hebt gelezen. Hun nieuwe recepten- en verhalenboek bundelt Japanse gerechten die je makkelijk thuis maakt met ingrediënten die je hier kunt kopen. Deze matcha castella (honing-sponscake met matcha!) is super makkelijk en geweldig lekker.

In dit boek neemt Hokkai Kitchen je mee op een culinaire ontdekkingsreis door de Japanse eetcultuur. De bedoeling van de gerechten, voornamelijk bestaand uit visgerechten, is om je de Japanse thuiskeuken te laten zien en deze voor iedereen toegankelijk te maken.

Tussen de recepten door vertellen ze je de mooiste verhalen over de Japanse eetcultuur, inclusief prachtige beelden.

Over dit recept

Hokkai Kitchen: “Castella is ongelofelijk populair in Japan. Castella is een referentie aan Castilië, een landstreek die tegenwoordig in Spanje ligt, maar een paar eeuwen geleden aan Portugal toebehoorde. De Portugezen brachten het gerecht dan ook mee naar Japan. Net als de rest van alle handelswaar kwam suiker het land binnen via Nagasaki. Dat is de reden dat gerechten daar nog steeds iets zoeter zijn dan in de rest van het land.”

matcha castella hokkai
Bron: Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok

Matcha Castella (honing-sponscake met matcha!) uit ‘Hokkai’

  1. Verwarm de oven voor tot 150 °C. Bekleed de cakevorm met bakpapier en zet een ovenschaal klaar waar de cakevorm in past.
  2. Zeef de bloem en matcha boven een kom en meng goed.
  3. Meng de zonnebloemolie en honing met een snufje zout in een andere kom. Voeg het bloemmengsel, de melk en het eigeel toe en mix met een handmixer tot een glad beslag.
  4. Maak de gardes van de mixer schoon en klop het eiwit, in een schone kom, tot stijve pieken. Voeg tijdens het mixen de suiker in delen toe. Spatel het opgeklopte eiwit doorzichtig door het beslag.
  5. Verdeel het beslag over de cakevorm en strijk glad. Zet de cakevorm in de ovenschaal en schenk een laag van 2 cm water in de ovenschaal. Zet de ovenschaal met de cakevorm in het midden van de oven en bak 30 minuten.
  6. Open de oven om de stoom te laten ontsnappen en bak de cake nogmaals 30 minuten.
  7. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Haal de cake uit de vorm, verpak in vershoudfolie en laat 1 nacht in de koelkast rusten.
  8. Snijd de cake in plakken en serveer met slagroom en fruit.
hokkai cover
Bron: Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok

Hokkai – De Japanse keuken voor de thuiskok is nu te koop voor 34,50.

Meer Japanse gerechten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.