Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 29 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Chinese krokant gebakken tofu in een pittige, zure saus

Voor deze krokant gebakken tofu mag je ons niet alleen ‘s nachts wakker maken, je mag er ook nog een misthoorn voor gebruiken. Want de combinatie krokante tofu + pittig + zuur is hemels. Dat weet Kwoklyn Wan allang: hij schreef het kookboek Chinese Takeaway met de lekkerste recepten uit de Chinese keuken.

Kwoklyn: “Chinees eten wordt van oudsher ingedeeld in vijf smaken: zout, pittig, zuur, zoet en bitter. Er is een spreekwoord dat zegt: ‘Men moet leren om de smaken op harmonieuze wijze met elkaar te combineren om de Chinese kookkunst echt te beheersen.’ Deze krokante tofu in een scherpe, pittige saus is een snel en simpel gerecht waar je smaakpapillen van gaan zingen.”

Krokant gebakken tofu

Krokant gebakken tofu in een pittige, zure saus

Maak de wok met keukenpapier goed droog voordat je begint. Verhit de wok op laag tot middelhoog vuur, voeg de sesamzaadjes toe en rooster ze 2 tot 3 minuten, tot de zaadjes goudbruin zijn. Schep ze op een bord en laat afkoelen. 

Verhit de arachideolie in de wok op middelhoog vuur en bak hierin de tofu in 2 tot 3 minuten aan alle kanten goudbruin. De tofu moet vanbuiten krokant maar vanbinnen nog zacht zijn. Laat uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. 

Voeg alle ingrediënten voor de saus toe aan de wok op middelhoog vuur. Breng de saus aan de kook, zet het vuur lager en laat 3 tot 5 minuten zachtjes koken. Roer de tofu door de saus en wacht tot deze warm is. 

Schep het gerecht in een serveerschaal, strooi de lente-ui en de geroosterde sesamzaadjes erover en besprenkel met de sesamolie. Serveer heet. 

chinese recepten uit chinese takeaway

Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan (uitgeverij Good Cook) ligt nú in de boekhandel voor € 13,99 of Chinese Takeaway.