Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 15 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Kids: zoet-hartige tompouce met pompoen (hét kindervoorgerecht voor kerst)

Je hebt het misschien al gezien: we hebben dit jaar ook een kerstmenu speciaal voor kinderen bedacht. En daar hoort natuurlijk ook een kindervoorgerecht bij! Onze keuze viel daarvoor op deze zoet-hartige tompouce met pompoen.

L’aligot met gehaktballetjes, feestelijke kerstbrownies: ook aan de kleine tafel wordt het een Culy-kerst. Deze hartige tompouce heeft veel zoete elementen, waar de meeste kinderen veel van houden (eigenheimers daargelaten natuurlijk). En dat maakt het een ideaal kindervoorgerecht voor kerst.

Hartige tompouce kindervoorgerecht kerst
Nancy van Batenburg voor Culy

Kindervoorgerecht voor kerst: hartige tompouce

Pompoenpuree

  1. Begin met de pompoenpuree. Spreid de blokjes pompoen uit over een bakplaat. Kruid de pompoen met wat (gemalen) venkelzaad, verkruimelde gedroogde chili, zout en peper. Giet er wat olijfolie overheen en voeg een gebroken kaneelstokje toe. Meng alles even door elkaar met je handen.
  2. Zet de plaat ongeveer 40 minuten in de oven, tot de pompoen zacht is. Vis het kaneelstokje eruit en laat even afkoelen.
  3. Mix de pompoen tot een gladde puree met een staafmixer of in een keukenmachine. Meng de mascarpone erdoorheen tot je een mooie, stevige mousse overhoudt. Doe die over in een spuitzak en zet opzij.

De pistachepraliné

  1. Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan tot ze geurig beginnen te worden.
  2. Voeg de suiker toe en laat op middelhoog vuur rustig smelten.
  3. Roer alles goed door elkaar tot de noten bedekt zijn met een laagje gesmolten suiker en stort ze dan op een stuk bakpapier.
  4. Bestrooi met een snuf zout en laat helemaal afkoelen.
  5. Breek de noten daarna in kleine stukjes door er met een deegroller op te slaan met een velletje bakpapier ertussen. Zet opzij.

Het bladerdeeg

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Laat de plakjes bladerdeeg tenminste 10 minuten ontdooien. Snijd 6 plakjes doormidden en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Steek uit het zevende plakje sterretjes.
  3. Bestrijk het deeg met de losgeklopte eidooiers en plak de sterretjes op de helft van de plakjes bladerdeeg. Bestrijk ook die met ei.
  4. Bak het bladerdeeg in 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven en laat afkoelen.

Hartige tompouce samenstellen

  1. Bak de (vega) spekjes gaar. Houd ze warm.
  2. Leg de stukjes bladerdeeg zonder de sterretjes op de borden. Spuit de pompoencreme in kleine toefjes in twee rijen naast elkaar op het bladerdeeg. Bestrooi met de spekjes en de pistachepraliné.
  3. Leg de dekseltjes bladerdeeg met de sterretjes op de tompoucen. Serveer dit kindervoorgerecht met een takje rozemarijn of een dennentakje ernaast.
Kinder voorgerecht kerst / kindermenu kerst
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer kindervoorgerechten voor kerst:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.