Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg (Wereld)keuken Bijgewerkt: 12 sep 2025
Leestijd: 2 minuten

Gezond en gruwelijk lekker: kikkererwten-arrabiata van Jamie Oliver

Soms heb je nét dat zetje nodig om een lekkere maaltijd op tafel te kunnen zetten die ook nog gezond is. Gelukkig is daar Jamie Oliver, die ons met zijn nieuwe boek inspireert om gezonder te gaan eten. En wat blijft, zijn de lekkere gerechten boordevol slimme Jamie-tips. Want hoe geef je bijvoorbeeld een klassieke pasta arrabiata een eigentijdse twist? Door er een kikkererwten-arrabiata van te maken dus.

We love kikkererwten en de Italianen weten allang dat ze te gek zijn in een pastagerecht. Voor deze kikkererwten-arrabiata bootst Jamie het effect van vers gemaakte pasta na door lasagnevellen in repen te snijden. Ge-ni-aal. Ook fijn: dit gerecht is voor één persoon, dus als je een solohuishouden runt, zit je daarna niet nog met een enorme pan aan leftover pasta.

Eet Jezelf Gezond met Jamie

‘Eten dat je leven verandert’ belooft Jamie ons met zijn nieuwe kookboek. Voor Eet Jezelf Gezond vroeg de beroemde Britse kok zich af hoe we ons lichaam kunnen helpen het beste uit zichzelf te halen. In het jaar dat hij 50 werd, besefte hij meer dan ooit dat onze gezondheid het belangrijkste is dat we hebben. Voor zijn nieuwe boek pakte hij de controle over zijn gezondheid en nodigt hij je uit om hetzelfde te doen.

Jamie: “Snel, spicy en superlekker. Dit is een perfecte doordeweekse maaltijd waar je blij van wordt.”

Kikkererwten arrabiata van Jamie Oliver
David Loftus

Kikkererwten-arrabiata van Jamie Oliver

  1. Zet de waterkoker aan. Zet een koekenpan van 28 cm met ½ eetlepel olijfolie op matig-hoog vuur. Pel de knoflook, snijd hem in dunne plakjes en snijd de rode peper in dunne ringetjes. Bak ze goudbruin, maar houd wat peper apart als garnering.
  2. Giet de passata in de pan, voeg de kikkererwten en de helft van het vocht uit het blik toe en blijf 2 minuten regelmatig roeren, terwijl je intussen de lasagnevellen in 2 cm brede reepjes snijdt. Hak de meeste rucola grof, maar houd een paar hele blaadjes apart.
  3. Doe de gesneden rucola en de pasta in de pan en giet er zoveel kokend water bij dat de pasta net onderstaat – ongeveer 300 ml. Laat 4 minuten zachtjes koken, terwijl je regelmatig roert, of tot de pasta het meeste water opgenomen heeft en je een mooie saus hebt. Draai het vuur uit en breng op smaak.
  4. Strooi de apart gehouden rucola en peper erover, rasp de Parmezaan erbij en maak als je wil af met wat extra vierge olijfolie.
Eet Jezelf Gezond boek van Jamie Oliver
Kosmos Uitgevers

Eet Jezelf Gezond‘ van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor 29,95.

Meer recepten met kikkererwten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.