Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 19 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: kerstsalade met bier (!) en krokante sjalotten

In deze kerstsalade combineren we de hartige smaak van pancetta met warme kerstkruiden. Dat gaat perfect samen met de zoete appels, geroosterde walnoten en een dressing van ale (bier). Een kleurrijke en smaakvolle toevoeging aan je kerstmenu!

Je leest het goed: een dressing van ale. Want ook tijdens kerst kun je bier inzetten om een feestelijke avond te creëren. In een dressing, maar bijvoorbeeld ook als smaakmaker in een groentegerecht als deze gekaramelliseerde witlof met five spice-honing.

Deze kerstsalade mag niet ontbreken tijdens je kerstdiner. Serveer ‘m met sticky pastinaak, zalm met confettisaus, of onze gevulde pompoen.

Culy’s Kerstmenu van 2023: makkelijk en tóch indruk maken (+bijpassende wijn met Culy-korting!)

Kerstsalade met ale-dressing
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je de ultieme kerstsalade

  1. Begin met het maken van de ale-dressing. Meng hiervoor in een kleine kom: olijfolie, balsamicoazijn, mosterd, ahornsiroop, zout en peper.
  2. Voeg vervolgens geleidelijk de ale toe en blijf roeren tot de dressing goed gemengd is. Zet de dressing in de koelkast terwijl je verder gaat met de rest van de kerstsalade.
  3. Verwarm zonnebloemolie in een sauspannetje op laag vuur.
  4. Doe vervolgens de sjalotten erbij en samen met een snuf zout. Laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de sjalotten goudbruin zijn. Roer af en toe met een vork en houd de pan in de gaten: de sjalotjes kunnen namelijk snel verbranden.
  5. Verhit ondertussen ook een droge pan op middelhoog vuur en voeg de pancetta toe. Bak de spekjes tot ze krokant en knapperig zijn, ongeveer 10 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Doe daarna kaneel, kardemom en ahornsiroop bij de pancetta en schep om, zodat alles goed gemengd is.
  7. Dan is het tijd om de kerstsalade in elkaar te zetten. Pak er een mooie schaal bij en verdeel de babyspinazie eroverheen. Strooi vervolgens de crispy sjalotjes en pancetta eroverheen. Leg daarna de plakjes appel en geroosterde walnoten ertussen. Schaaf vervolgens de Parmezaanse kaas erbovenop. Druppel als laatst de ale-dressing over de kerstsalade.
  8. Bestrooi met zeezoutvlokken en serveer de kerstsalade direct.
Kerstsalade met ale-dressing
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer salades voor kerst:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.