Hartige puddinkjes gevuld met spruitjes en kruiden van Nigel Slater

Deze hartige puddinkjes gevuld met spruitjes en kruiden komen uit het Culinair Winterdagboek van Nigel Slater. De beroemde kookboekenauteur en programmamaker staat bekend om zijn fantastische recepten, die altijd weer lukken. Dit recept is te gek voor een doordeweeksedag, maar ook lekker feestelijk voor tijdens de feestdagen.

Wij mogen het recept voor hartige puddinkjes gevuld met spruitjes met je delen!

Nigel: “Pompoen voelt op dezelfde manier aan als een onderdeel van Kerstmis als van het oogstfeest. Het vruchtvlees glanst als vlammen in een open vuur. De vorm – welgedaan en bolrond rond het midden – heeft iets van de Kerstman in zich. De zoete smaak past perfect bij het eten van het seizoen, en de specerijen die we ermee combineren, kaneel, nootmuskaat en foelie, zijn dezelfde als die in een Christmas pudding of mincemeat.

Het klopt. De crown prince, de Turkse hoed en andere pompoenen met dikke schil, zijn tot na Nieuwjaar op de markt. Ze wachten rustig in het groenterek, of worden misschien wel als deurstop gebruikt. Ze hebben in ieder geval glanzend saffraankleurig vruchtvlees, geschikt om te gebruiken voor een bijgerecht of als basis voor een groentehoofdgerecht.

Ik rooster de pompoen (ik gebruik heel vaak een flespompoen), omgeschud met olijfolie of gesmolten boter, chilivlokken en zout, tot hij heel gaar is, doe hem in kleine vormpjes en vul ze op met een met kruiden gevuld mengsel van eieren en room en wat kort gekookte spruitjes. U kunt het eimengsel als u wilt ook in een deegbakje bakken. Ik doe dat niet, ik heb het gevoel dat er al echt wel genoeg te doen is. U hebt ook 4 ramekins of kleine, ovenvaste vormpjes nodig van circa 9 cm doorsnee en 4-5 cm diep. Ik gebruik soms ook grote Indiase thali-vormpjes.”

Hartige puddinkjes met spruitjes

Hartige puddinkjes gevuld met spruitjes en kruiden

Verhit de oven tot 200 °C. Snijd de pompoen in plakken van 2 cm dikte en snijd elke plak afhankelijk van de grootte in vier of zes punten.

Doe de stukken pompoen in een kom, giet de olijfolie erover, voeg de chilivlokken en wat zout toe en meng alles losjes tot de pompoen met olie en specerijen is bedekt. Verdeel de stukken pompoen in een enkele laag over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de oven in circa dertig minuten lichtbruin en gaar.

Snijd intussen de spruitjes doormidden en kook ze een paar minuten in kokend, lichtgezouten water tot ze vrijwel gaar zijn. Giet ze af en dompel ze kort in ijswater. Breek de eieren in een middelgrote kom en roer de room erdoor. Roer de gehakte rozemarijn en peterselie erdoor, en ook wat zout en peper. Vet de binnenkant van de vormpjes dun in en zet ze op een bakplaat.

Verdeel de pompoen en de uitgelekte spruitjes in de vormpjes en giet het eimengsel erover. Bak ze twintig tot vijfentwintig minuten tot het eimengsel langs de rand stevig is en in het midden nog wat wiebelt.

Nigel Slater Winterdagboek

Culinair Winterdagboek van Nigel Slater (Fontaine Uitgevers) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99 euro. 

Meer van Nigel Slater:

Voor 4 stuks, voor 2 personen:

  • 500 gram winter- of flespompoen (geschild gewicht)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels gedroogde chilivlokken
  • 200 gram spruitjes
  • 3 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 1 eetlepel rozemarijn, fijngehakt
  • 2 eetlepels peterselie, fijngesneden
  • Een klontje boter, voor de ramekins
Reageer op artikel:
Hartige puddinkjes gevuld met spruitjes en kruiden van Nigel Slater
Sluiten