Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: haricots verts met bruine boter-vinaigrette

Haricots verts zijn al lekker van zichzelf, maar ze worden al helemaal niet-normaal-lekker met deze bruine boter vinaigrette. Zo worden ze het ideale feestelijke bijgerecht voor bijvoorbeeld kerst of bij het gourmetten. De goudgele amandelen maken het plaatje compleet.

Dit recept is oorspronkelijk afkomstig van Bon Appétit; wij hebben het iets aangepast.

Haricots verts recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Haricots verts met bruine boter-vinaigrette

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de blaadjes salie, het amandelschaafsel en de kurkuma toe aan de pan en roer goed door elkaar. Laat een paar minuten bakken, tot de amandelen goudbruin zijn en de salie knapperig. Breng op smaak met zout en peper en schep alles uit de pan in een bakje.

Veeg de pan even schoon met een stuk keukenpapier.

Zet een middelgrote kom klaar en doe de geraspte knoflook daarin. Verhit de koekenpan nu weer op middelhoog vuur en laat de boter smelten. Zodra de boter gesmolten is en begint te schuimen, voeg je de sjalot toe. Zet het vuur naar medium en laat alles ongeveer 3 minuten bakken tot de boter nootachtig begint te ruiken en bruin wordt. Giet het mengsel dan op de knoflook in de kom.

Voeg de appelazijn, mosterd, een snuf zout en peper toe aan de kom en klop alles met een garde door elkaar.

Verhit dan de overige 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Bak de haricots verts 5 tot 7 minuten tot ze bruine plekjes krijgen maar nog wel een bite hebben. Kruid af met zout en peper en voeg als laatste de bruine boter-vinaigrette toe aan de bonen.

Schep de haricots verts daarna op een schaal of bord. Bestrooi met de amandelen en de salie.

Haricots verts kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.