Auke Sprangers
Auke Sprangers Recepten 3 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Groentetempura van Kas en Paul de Leeuw uit ‘Moeten, mogen & uitsloven’

Twee totaal verschillende koks in één keuken: dat kan alleen maar een hoop interessante recepten opleveren. In Moeten, mogen & uitsloven is dat dan ook precies het geval. Paul de Leeuw en zoon Kas bundelen toegankelijke recepten met culinaire familieverhalen in een ideaal kookboek voor elke hobbykok. En Culy mocht het recept voor groentetempura delen.

Moeten, mogen & uitsloven

Moeten, mogen & uitsloven beslaat alle fases van de week in zowel moeilijkheidsgraad als tijdspanne. Je herkent ze vast allemaal: de momenten dat er snel even gegeten moet worden, de avonden dat je nét wat beter je best wil doen maar geen zeeën van tijd hebt, én die (soms schaarse) dagen die volledig in het teken staan van boodschappen doen en koken.

In de categorie mogen is daar de groentetempura. En, daar draait alles om het beslag, volgens Paul en Kas. “De krokante laag maakt of breekt de tempura en daarom is het fijn om daar zelf de controle over te hebben. Als je geen dikke laag wilt is het het belangrijkste om het beslag niet helemaal glad te mixen. Natuurlijk moeten de ingrediënten worden gemengd, maar als je dit te lang doet zie je dat het beslag dikker wordt.”

Video: dit sterrenrestaurant serveert tempura tot in perfectie

Moeten, mogen & uitsloven
Fotografie: Inga Poweillit

Groentempura

Meng in een kom de eidooiers met het bruiswater. Voeg 200 gram bloem, maizena en een snuf zout toe. Mix het beslag niet te lang, het is oké als er nog wat klontjes in zitten. Schep de rest van de bloem in een diep bord.

Verhit de zonnebloemolie in een ruime pan tot 180 °C. Heb je geen keukenthermometer, test dan de temperatuur door de punt van een satéprikker of chopstick in de olie te dompelen. Bruist het, dan is de olie heet genoeg. De olie moet ook weer niet veel heter worden dan 180 °C, zet als dat gebeurt het vuur wat lager, of voeg meer olie op kamertemperatuur toe.

Haal de groenten eerst door de bloem, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn met een dun laagje. Klop eventueel overtollige bloem af. Haal ze vervolgens door het tempurabeslag. Laat het overtollige beslag eraf druipen en frituur de groentetempura in zo’n 3 minuten, afhankelijk van de groente en de dikte, goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en herhaal met de rest van het beslag.

Serveer direct op een mooie schaal, met de chilisaus ernaast. Knijp er wat citroensap overheen.

Moeten mogen uitsloven_omslag

> Moeten, mogen & uitsloven van Paul en Kas de Leeuw (Nijgh & Ditmar) is vanaf nu te koop voor € 29,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.