Redactie
Redactie Dessertrecepten 6 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Glutenvrije & lactosevrije nougatine ijstaart

Deze ijstaart van www.bijzondersmakelijk.com is gluten- én lactosevrij. En bovenal: extreem lekker!

Maak eerst de bodem. Maal hiervoor je gluten- & lactosevrije speculaasjes helemaal fijn in een keukenmachine. Voeg er  4 eetlepels kokosolie aan toe en meng het tot een mooi geheel. Doe dit mengsel in een springvorm en druk met de bolle kant van een lepel goed aan. Laat de bodem opstijven in de koelkast.

Pak een grote mengkom en doe hierin je zakjes klop-fix met 200 ml lactosevrije melk en meng dit op de  hoogste stand van je mixer tot een luchtige massa. Neem een andere mengkom en doe hierin je slagroom en mix dit tot een dikke romige massa. Voeg op het laatste het klopfix mengsel toe en mix en het nog even een half minuutje op de hoogste snelheid door.

Voeg tot slot tweederde van de nougatine* toe, plus de verkruimelde schuimpjes en schep dit met een spatel door het slagroommengsel heen.

Pak je springvorm, en giet het slagroommengsel op de opgesteven bodem. Verdeel netjes met een spatel (en eventueel een paletmes voor een strak resultaat) en decoreer met de overgebleven nougatine*. Laat de taart een nacht opstijven in de vriezer.

Zelf nougatine maken?
Hier heb je 150 gram noten voor nodig, denk aan pinda’s of hazelnoten, maar iedere soort kan. Plus 60 gram suiker, ik gebruikte Sukrin suiker met 0 calorieën.

Verwarm je oven voor op 175 graden en leg de noten op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zet zo’n 15 minuten in de voorverwarmde oven. Schep de noten halverwege eventjes om.

Doe je suiker  in een steelpannetje en laat langzaam karamelliseren op laag vuur. Roer het geheel vaak door, zodat het niet aanbrandt, of nog beter: swirl het mengsel heen en weer in de pan door de pan in cirkels te bewegen. Als de suiker klaar is, voeg je de nootjes toe. Roer het geheel goed door en laat afkoelen op een met bakpapier beklede bakplaat of bord. Zodra het is afgekoeld kan je het geheel met een hakmolen, in een keukenmachine of met een staafmixer fijnmalen. En voilà: je zelfgemaakte nougatine!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.