Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 27 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zo maak je een gevlinderde kip (brick chicken)

Ze noemen het wel brick chicken of een gevlinderde kip: de kooktechniek om een hele gebraden kip flink te pletten tijdens het garen. Dit proces zorgt een extra knapperig velletje op je kip én zorgt ervoor dat je kippetje een stuk sneller gaar is. Binnen een kleine 30 minuten heb jij dan een gebraden kip op tafel staan.

Natuurlijk kun je altijd even aan de poelier vragen of hij de kip voor je wil vlinderen. Maar het is niet moeilijk om dit klusje zelf te klaren. Voor extra instructies kun je de video in dit artikel bekijken.

Culy Homemade: de befaamde gebraden kip uit ‘Midnight Chicken’

Brick chicken gevlinderde kip
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gevlinderde kip maken

Onthoud: we doen dit samen, dus dit kun je. Eerst gaan we de ruggengraat uit de kip verwijderen (niet weggooien, maar bewaren om bouillon van te trekken!). Die zit aan de zijde zonder de filets.

Knip met een gevogelteschaar (of keukenschaar) langs beide kanten van de ruggengraat, over de hele lengte van de kip, om het bot uit de rug van de kip te verwijderen. Of snijd ‘m eruit met een scherp keukenmes. 

Leg de kip met de velkant naar beneden op een snijplank, leg de muis van je hand op de kip en duw je met je volle gewicht op de borstkas van de kip, om ‘m zo plat mogelijk te maken. Als het goed is, hoor je een krak.

De poten van de kip draai je vervolgens iets naar buiten, zodat ook die platter komen te liggen. Gefeliciteerd: je hebt zojuist een gevlinderde kip gemaakt!

Wrijf de kip nu in met een marinade naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan (kruiden)boter of een lekkere rub. En vergeet ‘m niet te kruiden met zout en peper.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en laat een gietijzeren pan mee verwarmen (tip: hij moet groot genoeg zijn voor de kip). Haal ‘m daarna voorzichtig uit de oven. Giet een scheut olie in de pan en leg de kip erin, met de velkant naar beneden. Pak er nog een gietijzeren koekenpan bij (of twee bakstenen…) en dek de onderkant af met aluminiumfolie. Leg ‘m bovenop de kip.

Zet de hele handel in de oven en laat de kip in 15 tot 18 minuten een krokant, goudbruin vel krijgen. Haal daarna de extra pan eraf, draai de kip om in de koekenpan en zet terug in de oven (zonder extra pan erop). Laat de kip aan de andere zijde nu nog 15 tot 20 minuten gaar bakken.

Haal de kip uit de oven, leg ‘m met het krokante vel naar boven op een snijplank en laat even rusten. Dek af met aluminiumfolie om de kip warm te houden tot gebruik.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.