Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 12 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: geroosterde knolselderijsteaks met Café de Paris boter

Deze geroosterde knolselderijsteak met Café de Paris boter is een makkelijk en lekker vegetarisch hoofdgerecht voor kerst. En hoewel we dit feestelijke maaltje graag maken tijdens de feestdagen, is ie ook perfect voor doordeweeks. Laat je niet afschrikken door de bereidingstijd en de ingrediëntenlijst. De knolselderij moet een tijdje in de oven roosteren en de meeste ingrediënten heb je al in huis. Da’s toch top?

Het zou kunnen dat er een belletje gaat rinkelen. Want één van onze favoriete koks, Ottolenghi, heeft in zijn boek Flavour een recept staan voor knolselderijsteaks met Café de Paris saus. Wij maken ‘m net iets anders. Onze versie wordt samen met de Café de Paris boter geroosterd, waardoor de knolselderij doordrongen is van de smaak van de kruidige boter.

Belangrijk om te weten is dat je deze Franse kruidenboter goed van te voren kan maken. Bij ons ligt ‘ie standaard in de koelkast. De goed gekruide boter kan je namelijk ook gebruiken voor andere gerechten; een mooi stuk gegrild vlees of bij de borrel bijvoorbeeld. Tijdens deze feestelijke maand vinden ‘m ook fijn op de gourmettafel, dat maakt de avond rondom de kookplaat een stuk specialer.

Knolselderij steak met Café de Paris boter
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je de geroosterde knolselderij met Café de Paris boter

We beginnen met het maken van de boter. Voeg hiervoor alle ingrediënten, behalve de boter toe aan een kom. Laat afgedekt staan voor 24 uur. Hierdoor ontstaat een lichte gisting.

Pureer de ingrediënten in een keukenmachine en voeg al draaiend blokjes zachter roomboter toe. Zorg dat alle roomboter goed wordt gemengd, dus schraap de zijkanten wanneer nodig. Vorm de boter tot een rol en verpak in bakpapier en plasticfolie. Leg opzij.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Boen de knolselderij goed schoon en prik met een vork gaatjes in de knolselderij. Smeer de knolselderij in met 100 gram van de Café de Paris boter.

Verplaats de knolselderij naar een bakblik en wikkel strak in aluminiumfolie. Rooster de ingepakte knolselderij voor 2,5 uur in de oven. Verwijder de aluminiumfolie en rooster nog eens voor 30 minuten.

Haal de geroosterde knolselderij uit de oven en laat een kwartier rusten.

Snijd de geroosterde knolselderij in plakken van 2-3 centimeter dik. Verhit de grillpan en voeg 20 gram van de Café de Paris boter toe. Grill de knolselderij steaks voor 3 minuten aan beide zijden, of tot er mooie grillstrepen ontstaan

Schik de warme geroosterde knolselderijsteaks op borden met bovenop een plakje Café de Paris boter, zodat de boter smelt en een heerlijke rivier van romige boter achterlaat. Bestrooi met verse groene kruiden en het feest kan beginnen.

Knolselderij steak met Café de Paris boter
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.