Redactie
Redactie Diner 6 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Gehaktballetjes in een walnoot-granaatappelsaus

Dit recept voor gehaktballetjes in een walnoot- en granaatappelsaus komt uit het heerlijke kookboek De Joodse keuken van Janna Gur.

Verwarm de oven voor op 190°C. Bedek een grote bakplaat met bakpapier.

Rasp de ui op een grove rasp en knijp het overtollige vocht eruit. Doe in een grote kom. Voeg het vlees, de walnoten, ui, peterselie, het broodkruim, de olijfolie, komijn, peper en het zout toe. Kneed alles goed door elkaar met je handen.

Maak je handen nat of wrijf ze in met olie en draai balletjes ter grootte van een golfbal. Leg ze op de bakplaat. Bak de gehaktballetjes 12 tot 15 minuten, tot ze goudbruin worden.

Verhit de plantaardige olie in een grote, brede steelpan op een middelhoog vuur. Doe de ui erin en fruit deze goudbruin. Voeg de knoflook en gember toe en sauteer kort, tot het geheel sterk geurt. Doe de gemalen walnoten erbij en bak dit 2 tot 3 minuten, tot alles goudbruin en zeer geurig is.

Voeg het kokende water, zout en peper toe en breng aan de kook. Verlaag het vuur zodat het zachtjes suddert, laat de gehaktballetjes in de pan glijden en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk, dek de pan af en laat het geheel 1 uur sudderen.

Doe de honing en granaatappelsiroop erbij en laat nog 30 minuten sudderen. Proef even en breng indien nodig verder op smaak. Bestrooi met verse granaatappelzaadjes (indien gewenst) en serveer met rijst.

De Joodse keuken, van Minsk tot Marrakesh van Janna Gur. is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 24,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.