Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 16 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: gebakken aardappelen uit de oven (extra krokant!)

Met Culy Basics creëren we perfecte basisrecepten waar je altijd op kunt terugvallen. Zo ook deze perfect gebakken aardappelen uit de oven. Gegarandeerd een krokante korst, een zachte binnenkant en heel veel smaak!

De truc is om de aardappelen te roosteren in ganzenvet. Hierdoor krijg je gebakken aardappelen met een heerlijk krokante buitenkant, maar ook een zachte en fluffy binnenkant. Én een bijzondere smaak. Lekkerder dan dit wordt ‘t niet!

Deze gebakken aardappelen zijn lekker bij vleesgerechten als steak au poivre, maar ook bij een vegetarisch hoofdgerecht als geroosterde knolselderij steak.

Gebakken aardappelen uit de oven
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je perfect gebakken aardappels uit de oven

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden.
  2. Zet een pan ruim gezouten koud water op het vuur. Voeg de gehalveerde knoflook toe en doe de aardappelen erbij.
  3. Breng de pan met aardappelen aan de kook en zet het vuur vervolgens op laag. Laat ongeveer 20 minuten koken, of totdat een mes net een beetje weerstand geeft in het midden.
  4. Giet voorzichtig af, bewaar de knoflook. Laat de aardappels in de pan en zet de deksel erop. Schud een paar keer hevig heen en weer, zodat de aardappelen een fluffy randje krijgen. Hierdoor worden de geroosterde aardappelen extra krokant.
  5. Laat de aardappelen minstens 20 minuten stomen of totdat ze zijn afgekoeld. Je kun de aardappels ook op een ander moment bakken. Zet ze afgedekt in de koelkast, of in de vriezer. Laat op kamertemperatuur komen voordat je ze gaat roosteren.
  6. Doe het ganzenvet in je braadslede en voeg toe aan de oven. Verwarm deze 5 minuten voor, zodat het vet smelt en de braadslede goed heet is.
  7. Voeg daarna de knoflook, aardappelen en verse kruiden toe. Breng ook op smaak met zout. Meng het aardappelen goed met gesmolten vet.
  8. Rooster de aardappelen 1 uur en draai halverwege om, zodat de geroosterde aardappelen gelijk matig krokant worden.
  9. Verwijder knoflook en grote takken kruiden en bestrooi de gebakken aardappels nog eens met zeezout. Serveer direct.
Gebakken aardappelen uit de oven
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer bijgerechten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.