Deze flapjacks met chocolade zijn de ideale energierepen voor onderweg
De zomer komt langzaam tot z’n eind en dat betekent ook: terug in het ritme komen. Entree: simpele recepten die het leven net iets makkelijker maken. Deze flapjacks met chocolade zijn de ideale energierepen voor onderweg.
Energierepen
Misschien pak je je sportritme weer op, ben je begonnen aan een nieuwe baan of ga je verder met je studie. In de hectiek van verandering verdwijnt het maken van lekkere en voedzame maaltijden algauw naar de achtergrond. We herkennen het maar al te goed.
Op de Culy-redactie en zijn daarom altijd op zoek naar nieuwe mealprep-recepten en handige hacks om tijd te besparen. Deze flapjacks met chocolade zijn een nieuwe favoriet.
Leuke tip uit de Indiase keuken: gunpowder is rijk aan proteïne en maakt elk gerecht lekkerder
Ideaal: deze flapjacks maak je in bulk (net als deze ontbijtmuffins met havermout). Alleen één dag in de week (of zelfs om de week) een halfuurtje in de keuken en je hebt iedere dag een heerlijke energierijke reep klaarliggen. Vol crunch en lekkere smaken die je ook zelf kunt aanpassen naar wat jij lekker vindt.
Ben je gek op rozijnen, of kun je ze niet zien of luchten, voeg toe wat jij wil. Want een recept als dit laat zich makkelijk aanpassen.
Handige tips voor flapjacks
- Snijd en verpak de flapjacks per stuk in bakpapier gekoeld in een afgesloten bakje. Zo kun je ze gemakkelijk meenemen voor een snel ontbijt onderweg of als tussendoortje. Door de repen in een afgesloten bak te bewaren blijven ze knapperig.
- Varieer! Houd het spannend en ga aan de slag met andere stukjes gedroogd fruit, zoals dadels of pruimen. Voeg ook eens noten toe als walnoten of pinda’s of smeer er een notenboter bovenop in plaats van chocolade. Zo vervelen deze flapjacks nooit!
- Ben je een echte sportfanaat of heb je een hoog proteïnedoel per dag? Voeg dan een paar schepjes proteïnepoeder naar keuze toe of voeg een extra eiwit toe. Hiervoor hoef je niets in het recept aan te passen.
Flapjacks met chocolade maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt 150 gram boter samen met 120 gram honing in een steelpannetje op laag vuur. Je kunt ook specerijen naar keuze toevoegen bij deze stap voor een leuke twist.
- Doe 250 gram havermout, 100 gram gehakte noten, 50 gram pitten en zaden en 100 gram gedroogd fruit in een kom
- Klop het eiwit los tot het een beetje schuimig is en giet samen met de gesmolten boter en honing over de notenmix. Meng tot een geheel.
- Doe het mengsel voor de flapjacks in een met bakpapier bekleed bakblik en druk goed aan. Zet in de oven en bak 20 tot 25 minuten.
- Smelt ongeveer 5 minuten voordat je de flapjacks uit de oven haalt 150 gram pure chocolade au bain-marie of in de magnetron.
- Haal de flapjacks uit de oven en giet de gesmolten chocolade eroverheen. Bestrooi eventueel met zeezoutvlokken en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Snijd de flapjacks in repen en bewaar in de koelkast.
Proteïne zonder poeders en andere toevoegingen:
- In de stijl van Erewhon: gezonde mandarijnsmoothie vol vitamine C
- Zo lekker dat je vergeet dat hij gezond is: eiwitrijke cottage cheese-wrap
- Eiwitrijke en glutenvrije Italiaanse klassieker: linzen met pancetta
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2FFlapjacks_met_chocolade_4.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2FFlapjacks_met_chocolade_1.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2FFlapjacks_met_chocolade_3.jpg)