Culy
Culy Diner 14 november 2014

Hoe fileer je vis?

Hoe fileer je vis? Bart van Olphen, viskenner van het YouTube-kanaal Barts Fish Tales, doet het in deze editie van Fishy Friday voor jullie voor.

Deze techniek is toe te passen op rondvissen, zoals zeebaars, kabeljauw, heek en zalm, maar ook makreel, mul, koolvis, schelvis, roodbaars, enzovoorts.

Hoe fileer je vis? Stap voor stap:

1. Knip alle vinnen met een keukenschaar van de vis. Dit is niet noodzakelijk, maar veilig omdat de vinnen erg scherp kunnen zijn.

2. Neem de vis bij de staart en schraap de schubben met een schubmes van de vis af, in de richting van de kop. Doe dit onder stromend water zodat de schubben niet alle kanten op vliegen.

3. Snij met de punt van het fileermes de buikwand in, niet te diep, beginnend bij de achterzijde.

4. Haal met de hand de ingewanden uit de vis en spoel met koud stromend water de vis aan de binnenkant schoon totdat alle ingewanden en bloedresten zijn verdwenen.

5. Houd nu de vis met je ene hand de vis vast terwijl je met je andere hand de vis net onder de kop insnijdt. Doe dit tot op de graat.

6. Begin door aan één kant met het fileermes vanaf de kop langs de ruggengraat de vis niet al te diep in te snijden, tot 1 cm.

7. Als je bij de staart aankomt wordt de graat dunner: steek het mes horizontaal langs de graat van de vis en leg je andere hand op de vis. De filet komt hier nu los van de graat.

8. Snij de filet los aan de buitenkant van de vis.

9. Herhaal stap 5 tot 8 met de andere kant van de vis.

10. Snij de filets mooi bij en haal eventueel overgebleven graten weg met een keukenpincet. En dan: koken maar!

Stock hoe fileer je vis1

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Hoe fileer je vis?
Sluiten