Redactie
Redactie Recepten 20 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

De tomaten tarte tatin die bijna mislukte (maar toch goddelijk lekker was)

Ook bij ons in de keuken gaat er wel eens wat mis. Zoals deze tomaten tarte tatin die bijna mislukte, maar toch goddelijk lekker was. Leer van onze fouten (of niet) en maak dit hartige bladerdeegtaartje snel, want oh… wat is dit heerlijk.

Verhit in een ovenbestendige pan (bijvoorbeeld een kleine gietijzeren Le Creuset koekenpan) een paar eetlepels olijfolie.

Halveer langwerpige cherrytomaatjes over de lengte en leg ze met de snijkant naar beneden in de pan, in een mooi patroon. Doe zoveel tomaatjes in de pan als past; ze krimpen namelijk nog als ze bakken. Zet het vuur laag tot medium en laat de tomaatjes in ongeveer 15 minuten zacht worden.

Doe vervolgens de appelazijn en suiker in een ander pannetje en kook in ongeveer 5 minuutjes op medium-hoog vuur in tot een siroop. Giet deze siroop bij de tomaatjes en kruid het geheel met peper en zout. Je kunt de tomaten voorzichtig heen en weer bewegen, maar keer ze niet om! Bak ze nog 5 tot 10 minuutjes door.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.

Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer (of gebruik vers bladerdeeg) en maak er één groot vierkant van (plak goed aan elkaar!). Snijd er een cirkel uit ter grootte van de pan. Zet de cirkel deeg nog even terug in de koelkast tot gebruik.

Haal de pan met de tomaatjes van het vuur en laat een paar minuten afkoelen. Leg het gekoelde deeg er vervolgens op en vouw het teveel aan deeg een beetje om. Alsof je de tomaatjes in bed stopt! Prik voorzichtig een paar gaatjes in het deeg zodat de stoom er uit kan.

Zet de ovenbestendige pan in de oven en bak de tomaten tarte tatin ongeveer 20 minuten op 220 graden.

Fail!

Haal de pan er daarna met ovenwanten uit. Nu komt de truc: je moet de tarte tatin omkeren op een bord, zodat het deeg beneden komt te liggen en de tomaatjes bovenop. Nu komt onze fail: we hadden te weinig vocht in de tomaatjes, waardoor alle tomaatjes in de pan bleven plakken, maar het deeg er prachtig omgekeerd uit kwam.

Geen nood, want de geroosterde tomaatjes wipten we zo uit de pan en verdeelden we vervolgens over de krokante bodem. Iets minder picture perfect, maar nog steeds goddelijk lekker.

Wil je dit nu voorkomen: voeg dan wat meer vetstof aan de pan toe, bijvoorbeeld in de vorm van boter.

Uit dit artikel kun je twee lessen halen. Allereerst: maak deze tomaten tarte tatin, want je weet niet wat je proeft. En ten tweede: dit taartje is als het leven zelf. Gaat er soms wat mis, dan recht je je schouders en los je het op, zo goed en kwaad als dat gaat. En ach, dan ligt er een tomaatje scheef… ons hoor je niet mopperen.

tarte tatin
Culy.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.