Redactie
Redactie Diner 8 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Culy homemade: tomatenstoof met gehaktballetjes en bulghur

Tijd voor weer een smakelijk gerechtje uit de Culy keuken; dit keer maakten we een goddelijke tomatenstoof met aubergine, courgette, zelf gedraaide gehaktballetjes en bulghur. Super lekker met veel verse peterselie en het geheim van de smid: garam masala kruiden. 

Wij maakten deze stoof met bulghur, maar je kunt het ook vervangen door couscous, pasta of quinoa.

Snipper de rode ui en snijd de takjes basilicum fijn. Fruit in een ruime pan samen met de garam massala, en wat peper en zout. Hak ondertussen de peterselie fijn en drie tenen knoflook. Voeg de knoflook en twee eetlepels van de peterselie toe aan de pan en bak mee op laag vuur. Laat het mengsel op smaak komen, maar pas op dat de knoflook niet verbrandt. Voeg de tomatenblokjes toe en doe de deksel op de pan. Laat op laag vuur pruttelen.

Snipper het sjalotje en de laatste knoflookteen. Meng voor de gehaktballetjes het gehakt met de resterende peterselie, het sjalotje, de knoflook, flink peper en zout (de smaak vlakt altijd wat af tijdens het bakken, dus breng goed op smaak!), het ei en het paneermeel. Meng alles goed met koude handen, en doe dit zo snel mogelijk.  Draai van het mengsel balletjes die net iets kleiner dan een golfbal zijn en rol ze door wat bloem. Zet tien minuutjes in de koelkast.

Haal de balletjes uit de koelkast en verwarm in een koekenpan een flinke klont roomboter. Tik voorzichtig de overtollige bloem van de balletjes en bak in de gesmolten boter aan alle kanten bruin. Ze hoeven nog niet gaar te zijn, sterker nog: liever niet. Voeg ze toe aan de saus en proef. Breng eventueel nog op smaak met wat zout, peper en de suiker, en laat op laag vuur met de deksel op de pan minstens een half uur pruttelen.

Snijd ondertussen de courgette in schuine reepjes: snijd er eerst vier lange plakken van en snijd ze vervolgens diagonaal in reepjes van ongeveer vier centimeter lang. Maak de koekenpan schoon, voeg een scheut olijfolie toe en bak hierin de courgette op hoog vuur tot ze bruin kleuren. Breng op smaak met peper, zout en zet apart. Snijd de aubergine in blokjes en bak in dezelfde koekenpan met wat zout en peper tot ze bruin kleuren. Zet ook apart.

Bereid vlak voor je aan tafel gaat de bulghur volgens de verpakking en voeg vijf minuutjes van tevoren een paar eetlepels ervan samen met de groenten toe aan de saus. Proef een laatste keer en serveer met de resterende bulghur.

Bord € 4,95 van Dille & Kamille

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.