Culy homemade: Paris-Brest met Nutella-room

Wauw, deze gebakjes genaamd Paris-Brest zien er niet alleen fan-tas-tisch uit, maar ze smaken ook nog eens waanzinnig lekker. De kransjes worden gemaakt van soezendeeg en de vulling is een combinatie van banketbakkersroom met Nutella. Mmm…! 

Het oorspronkelijke recept is afkomstig van YouTube-kanaal Entertaining with Beth. Wij vonden de hoeveelheid vulling wat te weinig, dus hebben het aangepast naar onze maatstaven. Probeer ze daarnaast zo snel mogelijk op te eten, of bewaar ze ongevuld onder een laagje aluminiumfolie.

Omdat we een beetje vulling te kort kwamen en toevallig nog een bekertje slagroom in de koelkast hadden staan, maakten we ook een variant met alleen slagroom. En geloof ons: ook dat smaakt uitstekend!

Paris_Brest0004

Het recept

Verwarm je oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier, en meng de bloem met de suiker en het zout. Doe de boter samen met het water in een pannetje en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en roer in één keer het droge mengsel erdoor. Blijf roeren totdat het een gladde, egale massa is.

Laat het mengsel iets afkoelen en roer er de eieren door. Doe dit snel en blijf roeren totdat je wederom een egale massa hebt. In het begin zal het mengsel eruitzien alsof je iets vreselijk verkeerd hebt gedaan, maar wees gerust: dit hoort. Als je door blijft roeren merk je vanzelf dat het steeds beter mengt en een mooie massa wordt. Laat wederom iets afkoelen.

Teken op het bakpapier met behulp van een glas twaalf ringen met een doorsnee van ongeveer vijf centimeter. Draai het bakpapier om en doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje met een doorsnee van ongeveer anderhalve centimeter. Spuit het deeg langs de getekende ringen dubbel, zodat je twee lagen op elkaar hebt. Gebruik een natte lepel of vinger om eventuele oneffenheden weg te halen. Garneer met het amandelschaafsel (als er wat naast valt is het niet erg).

Bak de ringen een kwartier op 200 graden zonder ook maar één keer de deur te openen (we weten hoe verleidelijk het kan zijn!). Verlaag vervolgens de temperatuur naar 175 graden en bak nog eens 35 minuten. Kerf met een scherp mesje smalle sneetjes in het deeg en laat nog tien minuten in de oven staan met de deur open.

Begin terwijl de kransen bakken alvast aan de vulling. Meng hiervoor in een hittebestendige kom de eidooiers met de suiker en maizena. Verwarm in een sauspan de melk met de vanille totdat het licht begint te borrelen, maar nog niet kookt. Zeef de melk boven een andere kom en laat een paar minuutjes afkoelen. Voeg een flinke lepel van de warme melk onder constant roeren toe aan het eimengsel, en meng tot een egale massa. Voeg vervolgens ook de rest van de melk toe en blijf roeren. Maak de pan schoon.

Giet het mengsel terug in de pan en verwarm op middelhoog vuur onder constant roeren totdat het begint te borrelen. Als het goed is wordt het mengsel opeens veel dikker en haal even daarna de pan van het vuur. Laat wederom iets afkoelen en voeg de Nutella toe. Roer goed en voeg nu ook de boter toe. Smeer uit over een schone bakplaat of grote schaal, bedek met plasticfolie en laat in de koelkast afkoelen.

Wanneer zowel de ringen als de vulling zijn afgekoeld, snijd je met een broodmes de ringen doormidden. Leg de bovenkantjes met het amandelschaafsel naar boven ernaast en spuit met een spuitzak de Nutellaroom op de bodems. Top met de bovenkantjes en garneer met poedersuiker.

Paris_Brest0002

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!