Culy Homemade: een bordje vol lekkers (biefstuk! zoete aardappel! bacon!)

We kunnen dit gerecht niet anders beschrijven dan ‘een bordje vol lekkers’. Een goede tip als je niet weet wat je voor jezelf moet koken: maak een groot bord vol met alle dingen die jij lekker vindt! Of dat wel past? Ach, jij bent de bindende factor in dezen. In ons geval werd het een salade met een Japanse dressing, gekaramelliseerde ui, zoete aardappel, biefstuk, granaatappel, bacon en noten.

De zoete aardappels

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappel(s) en dep deze droog. Snijd er in de breedte plakken van, van ongeveer een centimeter dik. Snijd deze doormidden, zodat je allemaal halve manen krijgt. Leg alle plakken los van elkaar op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en peper & zout. Zet in een voorverwarmde oven (van 200 graden) en bak ze 30 minuutjes, tussentijds eenmaal omkeren.

De gekaramelliseerde ui

Terwijl de oven z’n werk doet, doe je de fijngesneden ui met peper, zout, knoflook, Worcestershiresaus, balsamico-azijn, suiker (of honing) en tabasco in een steelpannetje en laat je het geheel inkoken en karamelliseren op laag vuur, ongeveer 30 minuutjes. Af en toe wat water toevoegen om het geheel vochtig te houden. Doe er een deksel op als het te hard inkookt, je wil niet dat het bruin wordt, maar heel rustig kookt. Haal daarna van het vuur en doe de gekaramelliseerde ui in een kommetje.

De rest

Haal de zoete aardappels van de bakplaat en leg ze apart op een bordje. Leg de plakjes spek op de bakplaat en bak deze zo’n 6 tot 8 minuten in de oven op 200 graden.

Bak de biefstukpuntjes in wat olijfolie of boter in een pan, ze hebben maar een paar minuutjes nodig.

Meng de sla met de komkommerreepjes en maak aan met een dressing van (olijf)olie, sesamolie, sojasaus en wat zout en peper.

Serveer alles bij elkaar: de biefstukpuntjes, zoete aardappels, het uitgebakken spek, de granaatappelpitjes, de noten, de aangemaakte sla en de gekaramelliseerde ui. Genieten maar!

IMG_9086IMG_9090

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!