Frisse & funky courgettestamppot met geitenkaas en knapperige broodkruimjus
Voor een goede stamppot hoef je niet midden in de koude wintermaanden te zitten. Deze funky courgettestamppot is namelijk ideaal voor het nazomer-seizoen. Het moment wanneer de courgette op z’n best is en het verlangen naar zonnige recepten misschien wel op z’n hevigst is.
Dat stamppot veelzijdig is, weten trouwe lezers van Culy maar al te goed. We hebben namelijk meer dan 20 stamppotrecepten die keer op keer bewijzen dat stamppot écht wel culinair comfort food kan zijn. Deze courgettestamppot is bijvoorbeeld licht, fris, fleurig en met geitenkaas zelfs een beetje funky.
Zodra de zomer tot haar einde komt, worden we toch altijd een beetje verdrietig. Afscheid nemen van seizoensproducten blijft lastig, maar daarom is het belangrijk om er nog een laatste keer goed van te genieten. Courgettes stoppen pas rond tot half oktober met rijpen, dus echt afscheid nemen hoeft gelukkig nog niet. Maar het lekkerst zijn ze toch echt in de zomer. Heb jij nog een overschot liggen? Met deze courgettestamppot raas je zo door je voorraad heen.
Wat deze stamppot extra lekker maakt
Een bijzondere toevoeging aan deze courgettestamppot is één van onze favoriete specerijen du moment: venkelzaadjes. We aten het ooit met courgettes van de barbecue, samen met de rest van deze ingrediënten. We roosteren de zaadjes kort in de pan, zodat de anijsmaak helemaal tot z’n recht komt. De helft gaat door de stamppot en de rest gebruiken we in de knapperige broodkruimjus.
Courgettestamppot maken
- Bestrooi de courgetteblokjes met zout en laat uitlekken in een vergiet. Dep ze daarna droog.
- Kook de aardappels in een pan met kokend ruim gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar en giet af.
- Zet een koekenpan op het vuur en voeg 1 eetlepel venkelzaadjes toe. Rooster ze kort, ongeveer 1 minuut tot ze beginnen te geuren. Haal de helft van de venkelzaadjes uit de pan en zet opzij.
- Voeg de olie toe aan de pan en voeg daarna de grof gehakte knoflook toe. Bak de knoflook kort, zo’n 2 minuten. Voeg daarna de courgetteblokjes toe en bak het geheel zo’n 10 minuten, tot de courgettes zacht zijn.
- Doe de courgettes en geitenkaas bij de aardappelen en stamp tot een smeuïge courgettestamppot.
- Rooster ondertussen panko of broodkruim in de koekenpan tot het goudbruin is. Voeg de overgebleven venkelzaadjes toe samen met 40 gram boter en laat deze smelten. Breng het geheel op smaak met een snuf zout en roer nog even kort.
- Verdeel de courgettestamppot over de borden en schep de krokante topping er samen met de boter bovenop. Maak af met citroenrasp en blaadjes munt.
Stamppotten om van te houden:
- Zonder te veel ditjes en datjes: broccolistamppot met runderbraadworst en uien-jus
- De lieveling van elke kokos-lover: paksoistamppot
- Inclusief de tip voor het lekkerste kerriepoeder: spannende spitskoolstamppot met kerrie en een snuf lef
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fcourgette-stamppot.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fcourgettestamppot-met-geitenkaas.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F09%2Fcourgettestamppot.jpg)