Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 20 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Brunsviger (Deens brood) met kardemom, pecannoten en sesam uit Sugar I Love You

Als er iets is waar wij op de Culy-redactie van houden, dan is het suiker. Geen baksel is zoet genoeg, maar ook om hartige gerechten te verfijnen grijpen we vaak naar onze suikerpot. Ook Ravneet Gill weet wel van wanten met zoetigheid. In haar nieuwe boek Sugar I Love You staan enkel verbluffende recepten om de zoete dingen in het leven te vieren en met deze Deense brunsviger maak jij van elk moment een feestje!

Ravneet over de Brunsviger met kardemom, pecannoten en sesam

Ik leerde dit Deense brood kennen door Marie Frank, een getalenteerde patissier uit Kopenhagen. Toen ik haar stad bezocht, zag ik overal brunsviger liggen. Het intrigeerde me, dus ik vroeg haar hoe het wordt gemaakt. Het heeft kuiltjes in de bovenkant en is donker en broodachtig van onderen.

Ik heb pecannoten en sesamzaad aan de bovenkant toegevoegd, want ik vind dat ze dit luchtige brood een lekkere textuur geven. Nadat het brood in de vorm is gerezen, moet je er kuiltjes in maken en de hete kleverige topping er voor het bakken over schenken. Dit brood is warm op de dag dat het is gebakken het lekkerst.” 

Brunsviger uit Sugar I Love You
Bron: Ellis Parrinder

Brunsviger met kardemom, pecannoten en sesam

Meng de droge ingrediënten voor het brood in een grote kom en verkruimel of strooi de gist erover. 

Laat de boter smelten en warm de karnemelk iets op in twee verschillende steelpannen. Meng ze van het vuur door elkaar. Schenk het mengsel bij de droge ingrediënten en meng tot een deeg. 

Rek het deeg uit en druk het in een ingevette bakvorm van 18 x 28 cm, dek af met een vochtige theedoek en laat rijzen tot het in volume is verdubbeld. 

Verhit de oven tot 200 °C. 

Laat voor de zoete topping de boter, bruine basterdsuiker, ahornsiroop en honing samen in een steelpan smelten. Voeg de specerijen en citroenschil toe en meng goed. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. 

Maak met je vingers diepe kuiltjes in het hele deeg – een belangrijk onderdeel! Schenk de zoete topping erover, die zich in de kuiltjes verzamelt, en strooi de pecannoten en het sesamzaad erover. 

Bak de brunsviger 12-15 minuten, verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en bak hem nog 10 minuten. Laat de brunsviger iets afkoelen in de bakvorm en eet hem op als hij nog warm is. 

Sugar I Love You
Bron: Ellis Parrinder

Sugar I Love You (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor €27,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.