Bieten-chocoladetaart met Barbieroze kardemomglazuur

Dit heerlijke recept voor bieten-chocoladetaart met Barbieroze kardemomglazuur is afkomstig uit I ♥ groente, het nieuwe kookboek van culinair journalist Janneke Vreugdenhil. 

Janneke: “Het klinkt misschien raar, maar chocola en bieten vormen een geweldig setje. Hoewel je het natuurlijk ook weer niet moet overdrijven. Er zit net genoeg biet in deze taart om hem extra smeuïgheid en diepte te geven, zonder dat het echt bieterig wordt. En een piepklein stukje gekookte biet is al genoeg om het glazuur schitterend barbieroze te laten kleuren. Wie niet van kardemom houdt kan het vervangen door het merg uit een vanillestokje. Gebruik in dat geval het grootste deel in het beslag en een klein beetje in het glazuur.”

Verwarm de oven op 180 graden. Laat de chocolade smelten, au bain marie of in de magnetron. Doe de kardemompeultjes in een vijzel en stamp, zodat de peultjes openbarsten. Verwijder de peulen en wrijf de vrijgekomen zaadjes fijn. Doe de bieten in de mengkom van een keukenmachine en pureer. Voeg een voor een, terwijl de machine draait, de eidooiers en vervolgens de olie toe. Voeg de suiker toe en meng nogmaals. Zeef de bloem, cacao- en bakpoeder boven de mengkom. Voeg een snuf zout en de gemalen kardemom toe en mix tot een glad beslag. Schenk er de vloeibare chocolade bij en meng nogmaals. Klop in een schone kom de eiwitten stijf. Schep eerst eenderde van het eiwitschuim door het beslag en spatel er vervolgens zo luchtig mogelijk de rest door.

Schep het beslag in een beboterde taartvorm met een doorsnede van 24 cm. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar. Laat afkoelen. Pureer voor het glazuur de biet, roomkaas, boter, poedersuiker en (in de vijzel fijngemalen) kardemom. Laat dit glazuur minimaal een uur opstijven in de koelkast. Halveer de taart en bestrijk de onderste helft met eenderde van het glazuur. Leg de bovenste helft erbovenop en bedek de hele taart met een laagje roze glazuur. Laat nogmaals opstijven in de koelkast voor je de taart aansnijdt.

I ♥ groente ligt vanaf vandaag in de (digitale) boekwinkel voor € 19,95.

Voor de taart:

  • 150 gram pure chocolade (met 72% cacao), fijngehakt
  • 250 gram gekookte biet, kleingesneden
  • 3 eieren, gescheiden
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 200 gram rietsuiker
  • 175 gram bloem
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • 5 kardemompeulen

Voor het glazuur:

  • 25 gram gekookte biet
  • 100 gram naturel roomkaas
  • 60 gram roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 kardemompeultje
Reageer op artikel:
Bieten-chocoladetaart met Barbieroze kardemomglazuur
Sluiten