Aardappelsalade met makreel, rucola en bietentapenade

Culy 12 sep 2013 Diner

Lies Smits van de toffe blog LepeltjeLiefde schreef dit heerlijke recept. Een makkelijke aardappelsalade, met verse makreel voor de liefhebber. Of anders met gegrilde halloumi-kaas. En reken maar dat het spannend wordt met een zoetzure bietentapenade!

Kook de aardappelen. Laat afkoelen en snijd doormidden of door vieren.

Maak een pestosaus. Wrijf de knoflook fijn met de platte kant van een koksmes. Maal de helft van de rucola in een keukenmachine. Voeg een scheut olijfolie toe en maal nogmaals. Maak de saus eventueel dunner met water of nog wat olijfolie. Breng op smaak met de knoflook, citroenschil en zout en peper.

Schil het rauwe bietje en snijd het in grove stukken. Vijzel de venkelzaadjes redelijk fijn. Doe de stukjes biet in de keukenmachine en maal zo fijn mogelijk. Voeg het citroensap en een scheutje water toe en maal nogmaals. Voeg eventueel nog meer water toe om de tapenade dunner te maken. Breng op smaak met het venkelzaad, zout, peper en eventueel extra citroensap.

Meng de pestosaus met de afgekoelde aardappels. Snijd de dille grof en meng met de rest van de rucola door de salade.

Verhit olie in een koekenpan en bak de makreel op de huid krokant en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier en kort afkoelen. Wrijf de bovenkant van de vis royaal in met de tapenade en laat de smaken kort intrekken.

Verdeel de salade over de borden en leg er de stukjes makreel op. Garneer met nog wat extra dille.

Voor 2 personen:

  • 250 gram krielaardappels
  • 1 middelgrote verse makreel
  • 100 gram rucola
  • bosje dille
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 klein rauw bietje
  • 2 eetlepels citroensap
  • rasp van een halve (liefst biologische) citroen
  • 2 theelepels venkelzaad
  • olijfolie + olie om in te bakken
  • zout en versgemalen peper
Reageer op artikel:
Aardappelsalade met makreel, rucola en bietentapenade
Sluiten