Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 30 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Hertog-Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2022 lanceert Une Bière du Soir

Une Bière du Soir: dat is de naam van de nieuwe serie vatgerijpte bieren die brouwerij Hertog-Jan sinds woensdag heeft gelanceerd. Deze tijdelijke reeks Grand Prestige bieren is een ode aan bourgondische smaken en bevat vier unieke flessen vatgerijpt bier. Bierfans staan ervoor in de rij en elke editie is in no time uitverkocht (vorig jaar in dertig minuten). Maar wat maakt deze bieren zo speciaal?

Culy mocht de bieren voorproeven en kan vast verklappen dat ‘t om een érg geslaagd project gaat.

Vatgerijpt Hertog-Jan 2022
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Over Grand Prestige Vatgerijpt 2022

Bierkenners hoeven we het niet meer uit te leggen: Hertog-Jan houdt ervan om bieren te rijpen op smaakvolle vaten met een bijzondere afkomst. Dat doen ze al jaren, waarbij ze in de afgelopen zes jaar ieder jaar weer naar buiten kwamen met een nieuwe reeks gave bieren binnen dit thema.

En zo is er sinds deze week dus ook Bière du Soir: vier varianten Hertog-Jan die gerijpt zijn op de vaten van – hou je vast – bordeaux merlot, cognac, armagnac en calvados. Vatgerijpt 2022 knipoogt op deze manier naar de Franse digestieven; echte avondbieren dus.

Vatgerijpt Hertog-Jan 2022
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dit kun je verwachten

Culy mocht de bieren voorproeven tijdens een diner waar Luc Kusters (Bolenius*) voor de gelegenheid bijpassende gerechten voor bedacht.

Hertog-Jan Vatgerijpt op bordeaux merlot

De reis begint bij het op bordeaux merlot vaten gerijpte exemplaar. Het vat heeft mooi zijn werk gedaan: tonen van kers en chocolade zijn duidelijk waarneembaar. Vergeleken met de andere bieren die daarop volgen is dit het onmiskenbaar het meest fris-zure bier, perfect ter voorbereiding op die andere.

Wil je ‘m zelf thuis pairen met eten, probeer dan in ieder geval een paar (subtiel) zure elementen in je gerecht te verstoppen. Luc deed dat bijvoorbeeld door een ietwat zurige crème van cacaoboon (!) te verwerken in zijn iconische ‘Moestuin van de Zuid-As’: droomhuwelijkje hoor.

Vatgerijpt Hertog-Jan 2022
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hertog-Jan Vatgerijpt op cognac

Meteen een stuk hoger qua body is de Hertog-Jan Vatgerijpt op cognac. Waar de vorige aanleunde tegen het zure, ontdekken we hier meer zoete ingrediënten in de ondertoon: vanille, amandel en steenfruit bijvoorbeeld. Dat laatste linkt rechtstreeks naar de abrikoos in Lucs ‘foie royal’ (met foie gras). Een machtige combinatie.

Vatgerijpt Hertog-Jan 2022
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hertig-Jan Vatgerijpt op armagnac

Het gaat in stijgende lijn qua volheid. Het in armagnac-vaten gerijpte bier blijkt vervolgens onze persoonlijke favoriet. Hoewel dit qua smaak onmiskenbaar doet denken aan een zwaarder speciaalbier, drinkt het fris en soepel weg. We fantaseren er spontaan een knetterend haardvuur bij en een bourgondisch maal in de stijl van wat Luc erbij serveert: shortrib met gekonfijte knolselderij.

Vatgerijpt Hertog-Jan 2022
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hertog-Jan Vatgerijpt op calvados

En tot slot: rijp je bier in calvados-vaten, ontstaat een volmondig en fluweelzacht bier met mooie ronde tonen van honing, appel en peer. Dit is is het bier dat je wil inzetten bij desserts (al helemaal als die iets met appel te maken hebben) of bij een kaasplank. Je bent een bourgondiër of je bent het niet natuurlijk…

Grand Prestige Vatgerijpt 2022 is sinds woensdag 28 september te koop via de online brouwerijwinkel van Hertog Jan.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.