Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Culinair nieuws 8 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Deze culinaire evenementen in Vlaanderen in maart en april mag je niet missen

Als je denkt aan Vlaanderen denk je al gauw aan chocolade, bier en friet. Logisch, want onze zuiderburen staan erom bekend dat ze lekkere dingen maken met cacao, de beste frieten bakken en als geen ander weten hoe je een goed biertje brouwt. En laten we bij Culy nou gek zijn op al het bovenstaande.

Daarom hebben we de lekkerste evenementen van Vlaanderen op een rij gezet, waar je dit voorjaar je buikje rond kunt eten en drinken. Één ding is zeker: als culy zit je in Vlaanderen meer dan goed.

Chocolade

Antwerp Chocolate Week, 8-17 maart (Antwerpen)

Zeg je Vlaanderen dan zeg je chocolade. Geen wonder dat in Antwerpen een hele week in het teken staat van chocolade: de Antwerp Chocolate Week. Van 8 tot en met 17 maart ben je in de Vlaamse stad aan het juiste adres voor alles omtrent chocolade. Je kunt een heuse chocoladeroute afleggen langs de prachtige en historische plekken die Antwerpen rijk is, waarbij je telkens een stop maakt bij de beste chocolatiers om te proeven en beleven.

Hopscheutenhappening, maart (Poperinge)

Voor bij wie er niet direct een belletje gaat rinkelen bij het woord ‘hopscheuten‘: dit zijn de jonge uitlopers van de hopplant – oftewel, de plant die het mogelijk maakt dat wij heerlijke bieren kunnen brouwen.

Hopscheuten hebben qua uiterlijk wat weg van taugé en zijn in Vlaanderen een ware delicatesse. Met name in en rondom Poperinge zijn hopscheuten het ‘summum van de gastronomie’. En omdat ze maar beperkt verkrijgbaar zijn, zijn ze erg gewild. Reden genoeg om er een evenement voor te maken: de Hopscheutenhappening. Kom alles te weten over de teelt van de Vlaamse delicatesse en krijg een kijkje in de keuken van de boer, het restaurant en de brouwerij.

bierbrouwerij

Leuven Beer Weekends, 13-28 april (Leuven)

Als je nog nooit een bezoekje aan Leuven hebt gebracht, zijn de Leuven Beer Weekends je uitgelezen kans. Als bierhoofdstad van België is Leuven de place to beer als we het hebben over het gele goud. Tijdens drie weekenden in april worden alle tapkranen in de stad opengezet en kun je je vergapen aan heerlijke proeverijen, brouwerijbezoeken en bierroutes.

Tijdens de weekenden kun je wel 500 bieren proeven die door 100 verschillende brouwerijen zijn gebrouwen. Leuk: de grootste brouwerij ter wereld (AB InBev) opent zijn deuren voor alle nieuwsgierige bierliefhebbers en ook de horeca speelt erop in. Zo kun je in hotels allerlei bierarrangementen boeken en worden in veel restaurants gerechten met bier geserveerd.

Opening foodmarket ‘De Vleeshalle’ (Mechelen)

In een immense hal die vroeger dienst deed als vleesmarkt wordt binnenkort een culinaire foodmarket geopend. In de hal kun je je dagelijks boodschappen halen en er valt vaak iets lekkers te proeven bij de verschillende ‘kraampjes’.

Grote trek gekregen tijdens het boodschappen doen? No worries, in de foodmarket kun je ook aanschuiven voor een hapje en een drankje aan de bar.

Ook leuk in Vlaanderen

En als je dan toch een bezoek brengt bij de zuiderburen kun je meteen de volgende evenementen in het achterhoofd houden. Op 7 april vindt de Ronde van Vlaanderen weer plaats, een evenement dat niet per se in het teken staat van eten, maar wel een ongekende sfeer naar de regio brengt.

Tegelijkertijd met de Ronde van Vlaanderen begint ook Feast of Fools in Gaasbeek. Tot en met 28 juli kun je tijdens het event de kunst en cultuur opsnuiven rondom de 20e-eeuwse kunstenaars die Bruegel herontdekten. Ideaal als je rond die tijd toch in Vlaanderen bent en zin hebt in een culturele belevenis!

Eén ding is duidelijk, er is genoeg reden om in het voorjaar de trein of Thalys naar Vlaanderen te pakken. Ook handig: Toerisme Vlaanderen heeft nog veel meer info voor je over je trip naar Vlaanderen. Veel plezier!

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.