Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 10 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe bewaar je kant-en-klare smaakmakers en sauzen (zoals vissaus en sojasaus)?

Heb jij net als wij een scala aan smaakmakers en sauzen in huis? We hebben het bijvoorbeeld over sojasaus, vissaus, sriracha, rijstazijn, notenpasta’s en honing. Ja? Dan geven we je nu voor eens voor altijd het verlossende antwoord op de vraag: hoe bewaar je die kant-en-klare smaakmakers en sauzen nou eigenlijk het beste?

Je leest het al: eigenlijk gaat het hier om best diverse sauzen en smaakmakers. Dat maakt dat je al deze producten niet allemaal over dezelfde kam kunt scheren. Je kunt dus beste even per productcategorie bekijken hoe je die het best kan bewaren.

Smaakmakers en sauzen bewaren: zo doe je dat

In de koelkast of op kamertemperatuur: that’s the question!

1. Producten met veel suiker, zuur of zout

Producten met veel suiker (denk aan jam of honing), zuur (zoals azijn of producten die azijn bevatten) of zout (zoals sojasaus) kun je prima bewaren op kamertemperatuur (juist vanwege van die grote hoeveelheden suiker, zout of zuur).

Hieronder vallen ook sriracha, hoisin en barbecuesaus door van de combinatie zuur en suiker. Let wel: koop je een variant met minder zout (zoals sojasaus met een lager zoutpercentage) of minder suiker, speel dan op veilig en bewaar ze wél in de koelkast.

2. Gefermenteerde producten

Sojasaus, vissaus, misopasta, tamari, sriracha,… wat hebben deze producten gemeen? Juist ja, ze zijn gefermenteerd!

En dat betekent dat je ze op kamertemperatuur kan bewaren, zelfs tot een jaar na opening. Nu je dat weet, kan je weer heel veel plaats vrijmaken in je koelkast, toch?

Bron: Culy

3. Notenpasta’s

Koop je je notenpasta gewoon in de supermarkt? Dan bevat die hoogstwaarschijnlijk voldoende conserveringsmiddelen om op kamertemperatuur te bewaren. Check voor de zekerheid de ingrediëntenlijst even. Als er conserveringsmiddelen of voldoende zout of suiker aan toegevoegd zijn, dan kun je de notenpasta buiten de koelkast bewaren.

Maak je de pasta echter zelf, of koop je hem vers? Dan is de koelkast de beste optie.

4. Saladedressings

Bij saladedressings is het een kwestie van goed kijken naar de ingrediënten. Bevat de dressing zuivel, eieren of verse ingrediënten (zoals verse kruiden)? Dan is de koelkast de aangewezen optie.

Zo niet (en dat is vaak het geval bij dressings op basis van balsamicoazijn en olijfolie), kamertemperatuur it is.

5. Een uitzondering: ahornsiroop

Ahornsiroop bevat behoorlijk wat suikers. En hoewel suikers normaal gezien een product goed houdbaar houden, is het hier toch aanbevolen om de fles in de koelkast te bewaren.

Toch een oude fles gevonden die er niet meer zo fris uit ziet? Verwarm de siroop dan in een pannetje tot zo’n 82 graden Celsius, zodat de bacteriën worden gedood. Giet de siroop terug in de fles of in schone pot en bewaar in de koelkast.

Meer tips voor de keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.