Dit voorraadkastingrediënt helpt je aan het meest fluffy roerei
In het universum der eierbereidingen – hoe graag we er ons ook begeven – liggen er wel wat valkuilen op de loer. Een ei bakken mag dan kinderspel zijn, een omelet vereist al een hoop meer techniek. En waar een gepocheerd ei al helemaal niet zo simpel meer is, geldt dat voor het perfecte roerei net zo.
Want een matig roerei bereiden mag dan niet zo moeilijk zijn, de echte kunst bestaat erin om scrambled eggs zo fluffy mogelijk op je bord te krijgen. En Culy zou Culy niet zijn als we voor dat laatste geen briljante tip hebben, eentje waarvoor je eigenlijk alleen maar je voorraadkast moet openen.
Zo krijg je het meest fluffy roerei
Kenji López-Alt zweert erbij, The Woks of Life zweren erbij en in Chinese eierbereidingen blijkt het een courante techniek. Nope, geen boter of room, maar maïzena blijkt het geheim voor fluffy eitjes. Door hier een snelle slurry van te maken (een glad papje met een beetje water), garandeer je jezelf een supermals, romig roerei.
Dat principe werkt trouwens onafhankelijk van hoe je je eitjes graag bakt. Wie zijn roerei liever lopend heeft, kan met maïzena rekenen op zachtere eitjes, wie zijn eitjes doorbakken verkiest net zo. De slurry zal in beide gevallen haar werk doen en zal op de koop toe verhinderen dat de eitjes snel aanbakken.
Zo werkt het concreet
Daarmee is het echt een foolproof trucje om je roerei beter te controleren én zo zacht mogelijk te houden. Bovendien lezen we dat het er bij sommige thuischefs ook nog eens voor zorgt dat het ei zich minder aan de pan gaat hechten, wat zelfs bij anti-aanbakpannen vaak toch nog een beetje het geval is.
Zelf maar meteen proberen? Goed idee.
- Reken 1/2 theelepel maïzena en 1 theelepel water per ei
- Maak van de maïzena en water een snel papje in een kommetje en roer tot er geen klontjes meer zijn.
- Klop de eieren in een andere kom (eventueel samen met andere ingrediënten, zie tips) en voeg daar de slurry aan toe.
- Roer goed en giet dit mengsel in je pan.
- Roeren maar!
Meer tips voor het lekkerste roerei
Met de maïzenaslurry kun je er dus zeker van zijn dat je eitjes smeuïg uit je pan komen glijden. Wil je nog een stapje verder gaan? Met onderstaande tips trakteer je jezelf al helemáál op een luxe-ontbijt:
- Zout je eieren op voorhand; dit maakt je eitjes zachter. De reden? Het zout lost op in de eiwitten en krijgt tijdens het bakproces minder de kans om vocht te onttrekken.
- Wil je vetstof toevoegen, kies dan voor boter en geen room. Door kleine klontjes boter aan je losgeklopte eieren toe te voegen (en je pan er ook nog een beetje mee te verhitten), krijg je het lekkerste resultaat.
- De begintemperatuur van je pan is bepalend voor je eindresultaat. Wie de eitjes in een koude pan laat glijden, kan rekenen op fluweelachtig, custardy roerei. Wie de pan medium-heet verwarmt, krijgt lossere, fluffy eitjes.
Weet je meteen hoe je die date moet imponeren, of gewoon jezelf.
Meer met eieren?
- Hartige omelet met spinazie en feta
- 7x de lekkerste (culinaire) gevulde eieren
- Avocadohummus met gepocheerd ei van Janny van der Heijden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F02%2F0_eggslut-brioche-roerei.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F05%2Fscrambled-egg-3.jpg)