Voor de ultieme korst: voortaan paneer je alles met aardappel
Wie zelfgemaakte kroketten, schnitzel of fried chicken kan waarderen, weet: paneermeel is je beste vriend. Door er ingrediënten in te wentelen ontstaat het knapperige jasje waaraan veel snacks hun verslavingsfactor te danken hebben. Onmisbaar dus, maar wat nou als we zouden zeggen dat er nog een lekkerdere en een snellere manier bestaat om diezelfde crunchy buitenkant te bereiken?
Dan spits je als doorwinterd Culy maar beter je oren…
Beter dan paneermeel: aardappel(!)
Wist je dat je ook kunt paneren met échte aardappel? Dat zagen we iemand laatst doen op TikTok en die tip wilden we jullie niet ontnemen. Tijd ga je daar niet per se mee besparen, maar zie je eenmaal hoe lekker het eruitziet, dan heb je die extra minuten er vast voor over.
Kijk maar: in onderstaande video wordt aardappel eerst fijn geraspt, dan uitgespoeld en dan drooggeknepen met een theedoek. Deze sliertjes worden vervolgens gemengd met parmezaan. Daarna volgen de drie klassieke stations: kip gaat door bloem, losgeklopt ei en de mix van aardappel en kaas. Dat dit in een royale laag olie opbakt tot een verrukkelijke variant van fried chicken, behoeft geen betoog.
@dontgobaconmyheart_ Since figuring out that potato makes the perfect batter for chicken, I’ve been making this more often than I care to admit. They truly do come out just as golden and crispy as you’d imagine! I’ve just uploaded the recipe to the blog so check it out and give it a go 😄 Chris x
Aardappelpureepoeder is king
We zijn dan wel de beroerdste niet als het gaat om een ambitieus keukenproject, paneren blijft een klusje waar we niet altijd zin in hebben. Dat zit ‘m vooral in de drie klassieke stations die je dient te bestieren: van bloem naar geklutste eieren naar het paneermeel. In feite is paneren dus vooral een kwestie van geduld opbrengen, en van vaak (héél vaak) je handen moeten wassen.
En wat nou als geduld niet je grootste talent is? Of simpelweg als je krap in tijd zit? Komt ‘ie: met aardappelpureepoeder herleid je de benodigde stations van 3 naar 1. Eén laagje paneren volstaat dus, en het resultaat levert ook nog eens extra lekkere happen op.
Kant en klaar-product
Aardappelpureepoeder dus, je las het goed. Hoor je het nu in Keulen donderden? Wij oorspronkelijk ook wel een klein beetje. Maar met aardappelpureepoeder bedoelen we dus niet meer en niet minder dan die instant pakjes aardappelpuree, te koop bij iedere supermarkt.
In de context van aardappelpuree laten we die pakjes liever links liggen (immers: wat kan nou tippen aan het echte werk?), maar in de context van paneren blijkt het een verdraaid handig ingrediënt. Ons beste advies is dan ook: gebruik het poeder wijs.
Dit is hoe het werkt…
Nu goed: paneren dus! Leg je kipdrumsticks, kabeljauwreepjes of uiringen maar vast klaar en strooi de aardappelvlokken uit in een schaaltje. Met de meeste ingrediënten volstaat het nu om ze één keer door de aardappel te halen. De vlokken zuigen dan een fractie van het vocht op en vormen direct een zetmeelrijk laagje.
Werk je met weinig vochtige ingrediënten als tempeh of harde groenten? Dan zou je er eventueel een paar drupjes olie of water op kunnen strijken alvorens de aardappelvlokken aan de beurt komen. Al is dat in het algemeen echt zelden nodig.
…en dit is waaróm het werkt
Dat dit een beduidend snellere paneerstrategie is, staat dus buiten kijf. Maar waarom werkt het dan zo goed, als we kijken naar smaak en textuur? Ten eerste wordt aardappelzetmeel superkrokant als het in aanraking komt met vet. Met die luchtige crunch waar je op hoopt, komt het dus helemaal goed.
Ten tweede zijn aardappelvlokken ook minder gelijkvormig dan paneermeel en dat levert een prettig mondgevoel op (een beetje te vergelijken met wat panko doet). In smaak leveren de aardappelvlokken weliswaar een subtiele bijdrage, het zachte aardappelaroma komt de meeste ingrediënten alleen maar ten goede.
Bovendien zijn de vlokken goede dragers van andere smaakmakers: kruid ze dus gerust met je favoriete specerijen. En verder? Gewoon frituren of aanbakken zoals je ’t gewend bent. De aardappelvlokken zijn een dankbaar ingrediënt om mee te werken, je zal wel zien.
Onze populairste artikelen van deze week:
- De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
- Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
- Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
- Kip jambalaya (een Southern klassieker)
- Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2F2_schnitzel-met-friet.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2F23_kampai-amsterdam.jpg)