Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 1 dec 2025
Leestijd: 2 minuten

Dit is de stap die iedereen overslaat, maar waardoor mijn pannenkoeken extreem luchtig worden (+extra tips)

Met een goed pannenkoekenrecept sta je 1-0 voor op luie weekenddagen. Toch is de ene pannenkoek de andere niet, en bij Culy streven we zoals altijd naar het allerlekkerste resultaat. In naam van de wetenschap zochten we uit hoe je je pannenkoeken extreem luchtig krijgt. We zetten ’t op een rijtje.

Via deze routes weet je voortaan hoe je je vrienden kunt imponeren met een flinke portie *fluffiness*.

Zo maak je je pannenkoeken extreem luchtig

Een lesje chemie

Chemie niet je sterkste kant? Onze ook niet, maar voor luchtige pancakes hoef je gelukkig maar één ding te onthouden. Komt ‘ie hoor: base + zuur resulteert in lucht(ige pannenkoeken).

Voor base heb je genoeg aan zelfrijzend bakmeel of baksoda; voor het zure element kun je denken aan karnemelk of citroen. Deze twee mengen brengt een chemische reactie op gang die zal resulteren in instant luchtigheid. Dat principe pasten we bijvoorbeeld toe in deze reuze American pancake van de bakplaat en je ziet meteen hoe mooi ‘ie gesouffleerd is.

American pancake van de bakplaat
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Een andere route: eiwit

Een andere route naar luchtige pannenkoeken zit ‘m in opgeklopt eiwit. In plaats van eieren in hun geheel toe te voegen aan het beslag scheid je ze dus eerst, waarna je de eiwitten vervolgens luchtig opklopt tot je de kom boven je hoofd kunt houden.

Het luchtige schuim dat zich dan heeft verzameld kun je nu voorzichtig ‘vouwen’ door de rest van het deeg.

Dat wil zeggen: geen druk! Geen agressie! Zachtjes en met liefde dus, zodat je de lucht niet wegduwt. Dat principe ken je van Japanse soufflé pancakes, die wiebelige pannenkoeken die in het beste geval wel vijf centimeter hoog worden.

Daar is wat techniek voor vereist, maar ook zonder je aan Japanse chefs te meten is opgeklopt eiwit een toegankelijke manier om je pannenkoeken lichter en luchtiger te maken.

@butterbroetchen.yt

🇯🇵🥞 Fluffy Japanese Souffle Pancakes 2 large!! eggs 30 ml whole milk 24 g all-purpose flour 1 g (1/4 tsp) baking powder 1/2 tsp vanilla extract (optional) 1/2 tsp lemon juice (optional) 26 g sugar Separate eggwhites from yolks VERY carefully so that no yolk gets into the eggwhite. Add lemonjuice to the eggwhites and mix. Add sugar little by little while mixing until it‘s stiff and dont drop out the bowl even when you turn the bowl overhead. Mix yolks, milk, vanilla and flour gently till everthing is mixed together. dont mix too long. Add 1/3 from the stiff eggwhites to the yolk mixture and mix it well. Then mix it to the rest of the stiff eggwhites. Mix veeery gently from the sides. Heat the oil coated pan on very low heat for a few minutes. Fill mixture in a piping bag and form the fluffiest pancakes u ever form. Add 2-3 tbsps of water in the pan and put the lid on. Bake for ca 5 minutes and flip them carefully and bake for another 5 minutes with the lid on. Serve with just butter or maple syrup and fruits or whatever you like. 🙏🏼🥰 #fluffy #soufflepancake #japan #pancake #fluffypancakes

♬ Originalton – butterbroetchen.yt

Tot slot: gist

Gist mag dan voornamelijk ingezet worden als rijstmiddel voor broden en pizza, ook voor pannenkoeken doet ’t wat het moet doen: dat deeg de hoogte insturen! Let wel: gist heeft even tijd nodig om zijn werk te doen, deze strategie is dus vooral handig op luie weekenddagen zonder haast.

Instant gist (die zakjes) vinden wij praktischer dan de verse variant, niet in de laatste plaats omdat het zo’n makkelijk voorraadkastingrediënt is met lange houdbaarheid.

Onthoud hierbij: op 250 gram bloem voeg je gedroogde 11 gram gist toe. Dat meng je daarna met de rest van de natte ingrediënten en roer je tot een glad beslag. Laat dit nu zo’n 45 minuten rusten op een warme plek zodat koolzuurgas zich goed kan vormen.

En vervolgens? Bakken maar!

Luchtige pannenkoeken
Bron: Unsplash

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.